7 mld. € pentru categoriile vulnerabile: Raluca Turcan lucrează cu CE la programele operaționale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.06.2021 - 15:41
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a întâlnit cu Elisa Ferreira, Comisarul european pentru coeziune şi reforme. / Foto: Raluca Turcan, Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a întâlnit cu Elisa Ferreira, Comisarul european pentru coeziune şi reforme, pentru a discuta despre reformarea sistemelor publice, problematica persoanelor vulnerabile din România și îmbunătățirea serviciilor sociale.

SHARE

„Știu că dialogurile autorităților române cu instituțiile europene par adesea exerciții birocratice, de puțin interes imediat pentru „viața reală”, însă discuția pe care am avut-o astăzi cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme, a abordat nu doar obiective, etape și planificarea proceselor ministerului din perspectiva accesării programelor de finanțare europeană, ci și dificultățile întâlnite în procesul de reformă a sistemelor publice și impactul imediat al acestor reforme asupra oamenilor.

Am abordat, de asemenea, problematica persoanelor vulnerabile și a îmbunătățirii serviciilor sociale din România, dar și provocările pe care tranziția postpandemie le ridică în domeniul ocupării”, a anunțat Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu Elisa Ferreira.

Citește și: Ministrul Energiei a discutat cu Exxon despre colaborarea cu Romgaz pentru stocarea de carbon

PNRR, o oportunitate de a reașeza pe baze echitabile sistemul de pensii salarizarea din sectorul public

„Pentru România, PNRR reprezintă o oportunitate de a reașeza pe baze echitabile atât sistemul de pensii, cât și salarizarea din sectorul public, bugetul alocat acestor două mari proiecte fiind de 102 milioane de euro. De asemenea, am prezentat pe larg planurile de investiții în infrastructura socială pentru copii și persoane cu dizabilități asumate prin PNRR, cu o finanțare de 100 de milioane de euro.

O parte importantă a discuției noastre a vizat, de asemenea, modul prin care vom folosi fondurile europene pentru a susține reforma asistenței sociale, adică dezvoltarea de servicii integrate prin care să sprijinim în mod real grupurile vulnerabile.

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

Un exemplu în acest sens este angajamentul pe care România și l-a asumat de a pune în practică garanția pentru copii, conform recomandărilor Comisiei, instrument care va asigura copiilor vulnerabili acces la asistență medicală, educație, îngrijire, locuințe decente ori nutriție adecvată”, a explicat Tucan.

Aproximativ 7 miliarde de euro în beneficiul celor mai vulnerabile categorii

„În acest context, am subliniat obiectivul nostru de a utiliza optim resursele puse la dispoziție de Uniunea Europeană, atât prin PNRR, cât și prin politica de coeziune.

În următorul exercițiu financiar, România va avea la dispoziție, în premieră, un Program Operațional de Incluziune și Demnitate Socială destinat în exclusivitate combaterii sărăciei și incluziunii persoanelor vulnerabile, dar și un program cu o finanțare consistentă pentru măsuri de formare și ocupare - Programul Operațional Educație și Ocupare.

În perioada următoare, vom avea o colaborare strânsă cu Comisia Europeană pentru a definitiva aceste două Programe Operaționale care înseamnă, împreună, aproximativ 7 miliarde de euro în beneficiul celor mai vulnerabile categorii”, a punctat ministrul Muncii.

Fondul pentru o Tranziție Justă

„Un alt subiect important pe care l-am abordat în cadrul întâlnirii a vizat oportunitățile create prin Fondul pentru o Tranziție Justă, destinat diversificării economice a zonelor afectate de tranziția climatică și asupra recalificării și reintegrării pe piața muncii a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din aceste regiuni.

Preocuparea noastră, ca Minister al Muncii, este să susținem angajații din aceste zone să rămână în viața activă, iar Fondul pentru o Tranziție Justă poate finanța proiecte specifice pentru aceste regiuni. Ne-am propus să ne implicăm, alături de MIPE care gestionează planurile pentru o tranziție justă, în elaborarea măsurilor și apelurilor de proiecte destinate acestor zone”, a mai spus Raluca Turcan. 

„Nu în ultimul rând, întărirea capacității de absorbție a fondurilor europene este o condiție obligatorie pentru implementarea proiectelor și a reformelor pe care ni le-am propus. De aceea, unul dintre obiectivele ministerului este să creștem capacitatea structurilor noastre proprii de a gestiona fondurile europene din politica de coeziune și din PNRR.

Avem certitudinea sprijinului pe care Comisia Europeană ni-l va acorda, pentru a ne asigura că cele două Programe Operaționale care vizează problematica socială, de formare și de ocupare vor fi implementate cât mai curând cu putință”, a mai scris ministrul Muncii pe Facebook.

„Fondurile de coeziune îmbunătățesc rapid calitatea vieții în România”

Elisa Ferreira, Comisarul european pentru coeziune şi reforme a scris pe Twitter că „Am avut o întâlnire lucrativă foarte bună cu Raluca Turcan, ministrul român al Muncii. Fondurile de coeziune îmbunătățesc rapid calitatea vieții în România.

Cu noile fonduri europene MFF (multi-anuale) pentru perioada 2021 - 2027 și PNRR, vom face și mai multe pentru sprijinirea coeziunii economice, sociale și teritoriale pentru toți românii.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te