6 miliarde de euro pot intra în România, din PNRR, în următorii doi ani. Pentru ce sunt aceştia? Ministerul Dezvoltării este portofoliul cu cei mai mulţi bani, în proiectul de buget.
De mai mulţi ani, partidele aflate la guvernare s-au luptat să controleze Dezvoltarea. Motivul: gestionarea unor sume mari de bani din PNRR şi de asemenea din PNDL şi Programul "Anghel Saligny".
6 miliarde de euro pot intra în România, din PNRR, în următorii doi ani. Pentru ce sunt aceştia?
Cine deţine controlul acestui minister deţine puterea financiară asupra primarilor din toată ţara. Mai mulţi ani, portofoliul a fost al lui Cseke Attila (UDMR). Apoi, UDMR a fost scoasă de la guvernare şi ministerul a fost condus de liberalul Adrian Veştea.
Acum însă felul cum vor fi folosiţi aceşti bani va fi sub lupa opiniei publice. Totul - într-un moment în care vor fi tăiate cheltuieli. Aşa că partidele din coaliţie s-au înţeles ca aici să fie numit din nou Cseke.
În programul coaliţiei care îşi asumă guvernare, este stipulat faptul că va fi realizată "digitalizarea activității ministerului, prin intermediul unei platforme digitale, pentru formalizarea unor răspunsuri la adrese/petiții/solicitări cu un grad mare de repetiție sau cu conținut general, de natură legislativă sau normativă, precum şi a procedurilor privind derularea programelor din cadrul ministerului".
Citeşte şi: USR respinge Guvernul Ciolacu și candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale: Mergem cu Lasconi
Crearea unui punct unic GIS (Geographic Information System - Sistem Informatic Geografic) la nivelul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru toate domeniile (infrastructură/gaz/electricitate) în colaborare cu ministerul, pentru o gestionare optimizată a investițiilor este un alt deziderat, dintre cele nunţate în document.
Adoptarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care conține reglementări semnificative cu privire la digitalizare, prevede reducerea termenului procedurilor administrației centrale și locale. Este foarte important pentru ce se va întâmpla în continuare în România profundă.
Esenţială este finalizarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), tragerile C5, C10, C11, C15, pentru perioada de program a anilor 2025 - 2026. Surse de finanțare este formată din granturi de 5 miliarde de lei și împrumuturi de 25 de miliarde de lei.
Citeşte şi: Klaus Iohannis a anunţat premierul: Marcel Ciolacu
Mai apoi, este vorba despre proiectele din programele naționale PNDL şi Anghel Saligny, pentru perioada anilor 2025 – 2030 . Banii sunt de la bugetul de stat: 52 de miliarde de lei. Adică peste 10 miliarde de euro. Este enorm şi nu este foarte clar de unde vor proveni aceşti bani.
Alte 4 miliarde de lei (undeva sub 1 miliard de euro) vor fi alocaţi pentru modernizarea satului românesc, prin realizarea consorțiilor administrative (Jalonul nr. 310 din PNRR). Este un program multianual pe perioada anilor 2025 – 2029, de la buget.
Alte 4 miliarde de lei sunt anunţaţi în Programul Naţional de Infrastructură Județeană (asfaltarea drumurilor de pământ), pentru anii 2025 – 2029, de la bugetul de stat. Încă un miliard de euro ar putea fi alocat în programul național de dezvoltare pentru localitățile urbane sub 100.000 de locuitori, în perioada 2025 – 2030, de la buget