LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.187.971 Votanți în România
17,70 %
313.815 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia această decizie Guvernul?

DE Alexandra Lupascu | 14.05.2024 - 08:25
50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia această decizie Guvernul? Foto: gov.ro
50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia această decizie Guvernul? Foto: gov.ro

Guvernul vrea să taie din sporuri şi să reducă veniturile bugetarilor care nu atrag fonduri europene. Astfel, anumite categorii de funcţionari ar putea pierde până la 50% din salarii.

SHARE

Cine nu a adus bani europeni sau are proiecte blocate riscă să piardă aceste sporuri care sunt încasate inclusiv de primari.

Ministerul Finanţelor trebuie să îi prezinte premierului lista "privilegiaţilor" şi acesta să decidă cine îşi pierde banii.

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia această decizie Guvernul?

Sporul care a fost acordat în luna martie reprezintă pentru unii aleşi locali o majorare a salariului cu 50%.

Asta înseamnă că primarul Capitalei primeşte 6000 de lei în plus la salariu, iar un primar de comună, în jur de 3000 de lei, conform Antena3.

Bugetarii dintr-un domeniu vor primi salarii mai mari cu 50%. Este o categorie uitată de stat

„Este vorba despre unul dintre cele importante proiecte menite să dea un suport direct cercetătorilor din România şi să îi aducă la acelaşi statut pe care îi au cercetători din state membre ale UE.

Din acest punct de vedere, astăzi modificăm o legislaţie învechită de peste 20 de ani. Ultimele modificări au avut loc în anul 2003 şi în anul 2004, iar prin acest model extrem de important facem un salt înspre ceea ce înseamnă statutul cercetătorilor din România similar cu cel din marile centre de cercetare din statele occidentale.

Citeşte şi: O nouă categorie de bugetari anunță declanșarea grevei. Milioane români ar putea fi afectați

Practic, prin acest proiect de lege se echivalează veniturile cercetătorilor din România cu cele ale cadrelor didactice universitare din România, tocmai pentru a fi atractiv şi din punct de vedere financiar”, a afirmat Bogdan Ivan, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Sunt cei mai buni la nivel mondial

El a mai spus că România are în prezent circa 10.000 de cercetători, iar din punct de vedere al celor care lucrează în IT ne situăm pe locul 6 în lume, devansând inclusiv SUA.

„Astăzi, România are aproximativ 10.000 de cercetători care lucrează fie în universităţi, fie în institutele de cercetare, fie în mediul privat şi, din această perspectivă, se creează un cadru competitiv prin care atât acei cercetători foarte buni care sunt plecaţi în afară ţării să aibă motivaţia de a se întoarce în România, dar mai ales cei care sunt acum pe băncile şcolii să ştie că pot avea o predectibilitate şi să aibă prestigiu aici acasă.

Citeşte şi: Cum se vor schimba salariile în România? Sporurile vor fi de maxim 20% pentru bugetari

România se bucură astăzi de cel mai mare număr de IT-işti raportat la numărul de locuitori, raportat la 1.000 de locuitori din Europa şi este locul 6 în lume. Devansează de departe inclusiv Statele Unite ale Americii.

Din acest punct de vedere, prin minţile geniale ale tinerilor IT-işti, România devine una dintre cele mai importante ţări din regiune şi chiar un potenţial hub pentru tehnologii emergente, cercetare şi inovare”, a mai explicat ministrul Cercetării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te