4 sfaturi pentru reducerea facturii la curent: Și în stand-by, electronicele consumă de rup

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.09.2022 - 10:08
Și în stand-by, electronicele consumă de rup. / Foto: pexels.com

Cum factura la curent devine o „provocare” pe zi ce trece, economia de energie electrică devine esențială, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme. Nu trebuie să scoateți, însă, din priză echipamentele de producție sau frigiderul. Iată 4 consumatori „neglijați”.

SHARE

Becurile economice consumă cu până la 75% mai puțin. Puteți opta și pentru un variator

oricât de banal ar părea, un simplu bec ne poate ajută să economisim și energie și bani. Un bec economic echivalent cu un bec incandescent de 100 W consumă doar 0.14 kWh/zi dacă funcționează circa 6 ore ceea ce înseamnă un consum anual de aproximativ 50 kWh. Un bec clasic ajunge să consume 220 kWh/an în aceleași condiții de utilizare.

Becurile economice, fluorescente sau cu LED, consumă cu până la 75% mai puțină energie pe lângă faptul că au și o durată de viață de până la 10 ori mai mare. Pentru a mai da un imbold economiei de energie și de bani, este recomandată și utilizarea întrerupătoarelor cu variator care ajută la ajustarea intensității luminii și implicit la controlul consumului energetic. În plus, folosirea corpurilor de iluminat cu senzori de mișcare pentru exterior este binevenită pentru eficientizarea consumului. 

Citește și: VIDEO S-au fript cu Tesla. La 300 km autonomie plătesc pe curent cât alimentarea la o mașină Diesel

Doar în stand-by, electronicele consumă de rup

Laptop-urile, monitoarele, încărcătoarele de telefon, sistemele audio-video sau televizoarele, imprimantele, scanner-ele sau tocătoarele de hârtie, toate sunt consumatori silențiosi care ne dau falsa senzație că sunt prietenoși cu factura de electricitate când, de fapt, sunt vinovați de un procent important din aceasta.

Lăsate în priză în modul stand-by, toate aceste aparate consumă suficient de multă energie cât să strice buna dispoziție oricărui antreprenor sau consumator casnic. Potrivit celor mai recente studii, consumul anual de energie în modul stand-by al tuturor aparatelor de birou folosite în țările membre UE este estimat la aproximativ 9 TWh și este responsabil pentru circa 1% din totalul emisiilor de CO2. Este prognozat ca acest consum al aparatelor în stand-by va reprezenta 15% din consumul total de energie din Europa până în 2030.

Citește și: Doi români care au speriat Irlanda, trimiși în judecată. Își făceau „dreptate” cu răngi şi cuţite

Consumul de energie pentru încălzire/răcire poate fi redus cu până la 40%

Sistemul de încălzire/răcire este unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Prin gesturi mici și responsabile, poate fi eficientizat, însă, și consumul de energie la acest capitol. Astfel, închiderea ușii încăperii pe timpul funcționării sistemului, setarea unei temperaturi rezonabile de maximum 22 de grade, eliminarea pierderilor de căldură pe la uși și ferestre prin izolare corespunzătoare și montarea robineți termostatați în fiecare cameră, pentru un control cât mai eficient al temperaturii, pot duce la o reducere a consumului cu până la 40%, conform specialiștilor. 

Înlocuirea electrocasnicelor și a aparaturii vechi, energofage

O altă soluție la îndemână pentru reducerea consumului energetic este renunțarea la vechile echipamente electronice și înlocuirea lor cu unele eficiente din punct de vedere energetic. Televizoarele și monitoarele de generație veche, de pildă, ar trebui înlocuite cu unele de tip LED care consumă cu 30-50% mai puțină energie. 

Frigiderele mai vechi se pot dovedi adevărate energofage, așa că o măsură care trebuie musai implementată este înlocuirea acestora cu unele de generație nouă din clasa energetică A+++ care poate avea un consum anual de până la 130 kWh, adică de cel puțin trei ori mai mic. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te