4 centimetri de autostradă pentru fiecare român

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.07.2021 - 12:59

România a construit aproape 800 de kilometri de autostradă după Revoluție, mult mai puțin decât alte state ale fostului bloc sovietic.

SHARE

România și Polonia au scăpat aproape în același timp de sub jugul comunist și cu o zestre de câteva sute de kilometri de autostradă. După aproape 32 de ani, realitatea arată că România are aproximativ 1.000 de kilometri de autostrăzi și variante ocolitoare ale orașelor, în timp ce Polonia a construit de patru ori mai mult.

„Ca şi comparaţie plastică, România are doar 4 centimetri de autostradă pe cap de locuitor față de alte țări europene care ating și 25 centimetri pe cap de locuitor.

În 1990, România avea 120 kilometri de autostradă, iar acum are aproximativ 910 kilometri. Spre comparație, Polonia avea, în 1990, 366 kilometri de autostradă, iar acum are peste 3.600 km de autostradă și drumuri expres.

Ungaria are, în prezent, peste 1.500 kilometri de autostradă, rezultând o disparitate enormă în domeniul infrastructurii între România și restul Uniunii Europene“, potrivit inginerului Daniel Mătăsaru, secretar general Asociatia „Moldova Vrea Autostradă“ care a stat de vorbă cu Newsweek România.

Nici dacă Ungaria ar sta pe loc, iar România ar finaliza toți kilometrii de autostradă la care se lucrează în acest moment, nu am ajunge din urmă țara vecină. 

O analiză realizată de Newsweek România arată că România are în construcție aproape 230 kilometri de autostradă, variante ocolitoare și pasaje. Vorbim de infrastructură rutieră mare.

În 2021 se vor inaugurara 59 kilometri de autostradă, în 2022 –  95,5 km, 2023 – 13 km, în 2025 – 64 km.

Desigur, în timp vor începe lucrări pe alte tronsoane: exemplu loturile 2, 3 și 4 de pe Sibiu – Pitești sau tronsonul ultim de pe Drumul Expres Craiova - Pitești.

Prima autostradă va străbate România de la un capăt la altul în 2026, când se va deschide autostrada Sibiu – Pitești, și când Autostrada de Centură București va fi deja gata (2024). Din nefericire, Moldova va ajunge, în Occident, pe autostradă, doar în 2030. 

______________________

Citiți dosarul integral despre autostrăzile la români

Două variante de ocolire a Capitalei. Din 2023

Autostrada trece Carpații după 2025

Autostrăzile care au sărăcit Moldova

Trei autostrăzi în Ardeal, niciuna gata

Sudul țării: Ne votați, nu facem autostrăzi

______________________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.