#2022 IT&C SUMMIT - Industria 5.0 - impactul asupra afacerilor și sectorului public

DE Newsweek România | Actualizat: 12.04.2022 - 21:28

Newsweek România a organizat, joi 12 aprilie, ora 16.00, cea de-a patra ediție a IT&C Summit. Principala temă dezbătută a fost Industria 5.0, care va orienta mediul de business și administrația publică către centrarea omului și bunăstării acestuia în mijlocul tuturor proceselor.

SHARE

#2022 IT&C SUMMIT  s-a desfășurat online și a fost transmis în  direct pe newsweek.ro și pe pagina de Facebook a Newsweek România.

De ce se discută încă de pe acum despre cea de-a cincea revoluție industrială în condițiile în care tehnologia 4.0 este în plină desfășurare?

Comisia Europeană urmează să stabilească o nouă strategie de care va trebui să țină seama atât mediul privat cât și cel de stat. Industria 4.0 este considerată mai nou de către Comisia Europeană că nu este cadrul potrivit pentru atingerea obiectivelor propuse pentru 2030 și mai departe. Industria 4.0, este centrată în jurul obiectelor cyber-fizice care oferă procese de îmbunătățire a eficienței prin conectivitate

digitală și inteligență artificială. Această industrie însă, nu este adecvată pentru schimbările climatice și nici nu ține cont de tensiunile sociale.

Este nevoie de o direcționare a industriei către marile provocări ale societății: o economie cu emisii nete zero, creștere incluzivă, sănătate, coeziune socială și regională, mobilitate sustenabilă și regenerarea mediului.

De aceea, trecerea către industria 5.0 inseamnă depășirea obiectivelor de creștere tehnologică și concentrarea pe progresul uman și bunăstarea bazată pe crearea de valoare economică regenerativă și prosperitate echitabilă. 

Astfel Industria 5.0 îmbracă Industria 4.0 de transformare tehnologică și o pregătește pentru oameni, planetă și prosperitate.

Află mai multe aici: https://events.newsweek.ro/2022-itc-summit/

Partenerii evenimentului sunt: ARGGO CONSULTING, SIMAVI și TELEKOM ROMANIA MOBILE.

Pentru mai multe detalii Click aici.

Evenimentul va fi împărțit în două paneluri

PANEL 1: Viitorul în contextul noii revoluții industriale - varianta 5.0

Teme abordate: Impactul transformării digitale; Model funcțional de abordare intregrată a IA; Competențe digitale.

Bogdan Dumea, Secretar de Stat în Ministerul Cercetării și Inovării: Cloud-ul guvernamental va ajuta firmele pentru că vor găsi toate documentele necesare într-un singur loc. Va reduce birocrația.Toate instituțiile vor fi interconectate și cetățeanul va putea primi informații și documente cu un singur click. Vom avea trasabilitate, iar oamenii nu se vor mai deplasa la ghișee. Cloud-ul guvernamental va beneficia de servicii de securitate maximă. Cloud-ul va asigura interoperabilitatea sistemelor publice. Vom avea asigurat un buget de 36 milioane de euro.

Marius Bostan, fost Ministru al Comunicațiilor: Orice antreprenor ține cont de dezvoltarea tehnologiei și este la curent cu trendurile din domeniu. Căutăm, la RePatriot, să reclădim încrederea pierdută în timp pentru a-i aduce acasă. În domeniul tehnologiei informațiilor, talentul românesc aflat pretutindeni poate deveni o pârghie de dezvoltare. Vrem să atragem talentele aflate în exterior și să reținem tinerii în România. Este esențial ca aceste talente să fie ținute aproape. Orice antreprenor ar trebui să se gândească la cei 4 milioane de români plecați. Cu ajutorul platformelor digitale îi putem căuta pe cei plecați pentru a le transmite mesaje. RePatriot încearcă să îi conecteze cu România pentru că poți lucra la proiecte din orice parte a lumii. 

Anton Rog, Directorul Centrului Național Cyberint din cadrul SRI: Nu a existat o creștere a acțiunilor cibernetice împotriva României odată cu începerea războiului împotriva Ucrainei. Peste 70 de site-uri au fost ținta unor atacuri cibernetice cu scopul de a crea panică în populație. Au fost atacuri împotriva Ministerului Apărării imediat după începerea războiului. Ucraina a fost un teren de încercare pentru malware-ul rusesc. Nu aș putea spune că atacurile împotriva României s-au întețit. În România avem o prezență a încercărilor de penetrare din partea serviciilor de informații ruse.

România este furnizor de informații, dar primim informații extrem de relevante și de la partenerii externi. Din punct de vedere al protecției cibernetice, România stă bine. 

Alexandru Tănasă, Digital Business Advisor, Arggo Consulting: Noi, cei din domeniul privat, suntem pregătiți pentru demersurile anunțate de guvern și le așteptăm. Studiile arată că putem economisi 6 ore de muncă pe săptămână prin anumite tehnologii, cum ar fi remodelarea de procese, OCR, recunoașterea datelor din facturi pentru a fi preluate în modul digital. Putem folosi semnătura digitală și monitorizarea roboților industriali. Toate aceste brațe ajutotătoare sunt construite într-o platformă pe care am denumit-o „time code”. Coordonăm peste 200 de proiecte de succes. Echipa noastră are 100 de membri. Putem crea soluții personalizate pentru clienți.

Aurelian Ionescu, Expert tehnologii si politici AI: Utilizarea extensivă a inteligenței artificiale pe tot parcursul vieții arată o creștere a productivității cu 50%. Este important să acționăm înainte ca lucrurile să se întâmple. Trebuie ca inteligența artificială și etica să fie complementare. În carta albă a UE pe domeniul inteligenței artificiale au fost propuse două lucruri: încrederea și excelența. 

Speakeri: Bogdan Dumea, (Secretar de Stat, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării), Alexandru Tănasă (Digital Business Advisor, Arggo Consulting), Aurelian Ionescu (Expert tehnologii si politici AI), Marius Bostan (Fost Ministru al Comunicațiilor), Anton Rog (Directorul Centrului Național Cyberint din cadrul SRI).

PANEL 2: Beneficiile Industriei 5.0 și soluții pentru adaptare la tehnologiile viitorului
Teme abordate: Penuria resurselor umane calificate, fondul demografic și soluțiile pe care le oferă tehnologia; Nevoia de inovație pentru competitivitate la nivel european și global; Locul IMM-urilor în contextul transformării digitale și automatizării (oportunități, provocări); Technology push vs. market pull.

Dan Cîmpean, Director Direcția Națională de Securitate Cibernetică: Avem categorii largi de populație care nu aplică măsuri elementare de igienă cibernetică, utilizatori care ignoră amenințările ce există în spațiul cibernetic. Mă preocupă incidente semnalate zilnic, multe venind de la persoane fizice care nu au un profil de risc ridicat, care folosesc niște tehnologii standard. Nu este o zi fără să nu avem plângeri privind coruperea unor date, preluarea unor date, furturi de date personale. Avem o populație conectată, activă, cu un nivel insuficient de cunoaștere. Nu mai au răbdare să citească instrucțiuni, ghidurile, acționează la modul intuitiv. Copiii sunt acum cei care învață părinții. Avem nevoie de o curriculă, la școală, care să cuprindă securitatea cibernetică, avem nevoie de acele tipuri de mesaje prezentate, astfel încât utilizatorul să le adopte.

Alexandru Coșbuc-Ionescu, Vice-President, SIMAVI: Avem contracte cu agenții europene pentru care dezvoltăm cursuri și platforme de e-learning. Apetitul pentru dezvoltare personală e foarte crescut. Facem cursuri de la bune practici în adminsitrație, până la instruirea unor vameși. Există, pe lângă avantajul economic, o creștere în calitatea instruirii. Printr-o proiectare adecvată, informația se asimilează de opt ori mai bine și pe termen mai lung. Asta pentru că avem realitatea augmentată, virtuală și care poate replica lumea înconjurătoare. În domeniul tehnic sau al securității, se pot exersa proceduri fără niciun fel de risc. Un alt element important în industria 5.0 este posibilitatea tranziției spre o economie circulară: un mod de producție sau consum care să permită reutilizarea, reciclarea, reînchirierea produselor.

Parțial, roboții vor prelua slujbele unde există riscuri, de rutină și să lase oamenii să facă activități cu valoare adăugată. Nu se va putea automatiza totul. Oamenii sunt resursa pentru că au abilități cognitive și analitice ce nu pot fi înlocuite. Au o gândire complexă. Roboții pot prelua activitățile de rutină care ne ocupă timpul. Noi ajutăm la generarea de eficiență, bunăstare și siguranță. Noi producem roboți asistenți.

Andrei Kelemen, CEO, Cluj IT Cluster: Avem universități, institute și academii care sunt membre al clusterului nostru. Ne preocupă inovația, face parte din misiunea noastră. Chiar dacă ne numim Cluj IT, acționăm la nivel național. Suntem în principal din Transilvania, dar există companii și universități din București, Sibiu, Timișoara, Craiova. Încercăm să oferim o platformă de colaborare. Implementăm multe proiecte la frontiera cunoașterii care finanțează inovarea. Avem o serie de proiecte care se axează pe pregătirea oamenilor pentru meseriile care sunt cerute pe piață și care anticipăm că vor fi cerute în viitor.

Avem acțiuni ce vizează internaționalizarea companiilor de IT. Ne axăm în mod special spre America Centrală, de Sud, Asia de Sud-Est, Africa. 

Europa se află mult în spatele SUA. China joacă un rol semnificativ în utilizarea tehnologiei informației. 

George Bara, Expert AI:  Este destul de greu de livrat o soluție către o instituiție, mai ales când impactează cetățenii. Acest tip de tehnologie trebuie să poată fie adaptată și să producă în mod consecvent rezultate foarte bune. Multe proiecte de Inteligență Artificială nu au reușit să fie finalizate. Avem o rată de adopție destul de mică a proiectelor de AI. Componenta etică trebuie să stea la baza acestor proiecte. Pe telefon folosim sute de algoritmi de AI. Nu vedem acest lucru, vrem să avem o experiență satisfăcătoare și să ne ajute. La fel se implementează AI și în sectorul public. Avem un indice de competență digitală destul de scăzut. Digitalizarea înseamnă că noi trebuie să ne schimbăm interacțiunea: de la „face to face” la digital. Tehnologia trebuie să funcționeze intuitiv. La fel va trebui să fie interacțiunea cu AI.  

Speakeri:  Andrei Kelemen (CEO, Cluj IT Cluster), George Bara (Expert AI), Alexandru Coșbuc-Ionescu (Vice-President, SIMAVI), Dan Cîmpean (Director Direcția Națională de Securitate Cibernetică).

#2022 IT&C SUMMIT  s-a desfășurat online și a fost transmis în direct pe newsweek.ro (site aflat Top 10 cele mai citite site-uri de Știri și Analize din România în clasamentul publicat de SATI, cu un trafic de peste 2,2 milioane de cititori unici pe lună) și pe pagina de Facebook a Newsweek România (peste 57.000 de urmăritori și un impact lunar al postărilor – post reach –  de peste 5 milioane persoane).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te