20 de companii din zootehnie poluează mai mult decât Germania, Marea Britanie sau Franța

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 09.09.2021 - 09:54
Foto: mali maeder/ Pexels

Creșterea animalelor contribuie semnificativ la emisiile de carbon, zootehnia reprezentând 14,5% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră.

SHARE

Douăzeci de companii de creștere a animalelor sunt responsabile pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât Germania, Marea Britanie sau Franța și primesc totuși sprijin financiar de miliarde de dolari, potrivit unui nou raport al unor organizații de mediu, scrie The Guardian.

Citește și: Interlopul Faraonu de la Madrid și-a dotat soția cu pistol. Ea face poze cu arma, Corduneanu dă like

Cercetările în domeniu au constatat că este nevoie ca țările bogate să reducă semnificativ consumul de carne și de lactate în contextul crizei climatice.

Între 2015 și 2020, companiile mondiale din sectorul cărnii și al produselor lactate au primit peste 478 de miliarde de dolari de la 2.500 de firme de investiții, bănci și fonduri de pensii, majoritatea cu sediul în America de Nord sau Europa, potrivit unui raport. Cu un sprijin financiar de un asemenea nivel, producția de carne ar putea crește cu încă 40 de milioane de tone până în 2029, putând atinge 366 milioane de tone de carne pe an.

Citește și: Interlopul Geamai, fost hoț de cai, turnat de iubită după ce-a bătut-o. Armele, îngropate la palat

Cei mai mari producători: China, Brazilia, SUA

Cei mai mari producători vor continua să fie China, Brazilia, SUA și statele membre ale Uniunii Europene. Până în 2029 aceste țări ar putea produce în continuare 60% din producția mondială de carne.

În întreaga lume, potrivit raportului, trei sferturi din toate terenurile agricole sunt folosite pentru creșterea animalelor. Numai în Brazilia, 175 de milioane de hectare sunt utilizate pentru creșterea vitelor, o suprafață de teren aproape egală cu întreaga suprafață agricolă a Uniunii Europene.

În raport este semnalat și un alt aspect, respectiv că, pentru a reduce concurența, cele mai mari companii le-au cumpărat pe cele mai mici care poate aveau modele de producție alimentară mai durabile, scoțându-le pe acestea de pe piață.

Nici interesul recent manifestat de unele companii cu privire la înlocuitorii vegetali ai cărnii nu abordează cu adevărat problemele fundamentale din actualul sistem alimentar centrat pe proteine ​​animale, cu impact devastator asupra climei, biodiversității și a sănătății oamenilor din întreaga lume, a declarat Stanka Becheva, activist în domeniul alimentației și agriculturii care colaboarează cu organizația Friends of the Earth.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.