Titlul de Tezaur Uman Viu a fost acordat, în premieră, unui meșter din afara granițelor României. Astfel, la inițiativa Asociației Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” condus de Mărioara Calancea, programul a fost extins și pentru comunitățile istorice românești din vecinătatea granițelor țării.
Titlul de Tezaur Uman Viu, acordat în premieră unui meșter din afara granițelor României. Cine este?
Programul Tezaur Uman Viu vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
Pe de altă parte, conform prezentării de pe site-ul Ministerului Culturii, el își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.
Titlul de „tezaur uman viu” este viager, personal și netransmisibil. Această distincție se acordă de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Citește și: Cine e românul care a creat taragotul pentru muzică simfonică? A fost declarat „Tezaur Uman Viu”
Potrivit legii, cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit este egal cu o sumă ce reprezintă de trei ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Cum de la 1 ianuarie 2025, acesta a devenit de 4.050 lei lunar, rezultă că fiecare deținător al acestui tilu primește o indemnizație de aproximativ 12.000 de lei pe lună.
Dumitru Iliuț din Crasna, regiunea Cernăuți, este specializat în prelucrarea tradițională a lemnului - Foto: bucpress.eu (cu rol ilustrativ)
Astfel, la începutul lunii februarie 2025, reprezentanții Ministerului Culturii din România au decernat primul titlu onorific de Tezaur Uman Viu acordat unui român din comunitățile istorice situate în jurul granițelor.
Citește și: VIDEO Cine e românul care a compus melodia de la Teleenciclopedia? Provenea din nobili italieni
Este vorba de nord-bucovinean Dumitru Iliuț, dulgher din Crasna, regiunea Cernăuți, aflată în Ucraina de azi.
Deținătorii titlului de Tezaur Uman Viu primește o indemnizație lunară de 12.000 lei
Festivitatea a avut loc pe 1 februarie în sala de festivități a Liceului „Alexandru Isachi” din Crasna, localitatea natală a meșteșugarului, conform basilica.ro.
Un semn de prețuire a artei dulgherului a venit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cu binecuvântarea ÎPS Calinic, părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial la biroul relații pentru minorități, i-a înmânat lui Dumitru Iliuț cel mai înalt ordin al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Crucea Bucovinei.
Meșterul este specializat în prelucrarea tradițională a lemnului, realizând căruțe, juguri, lăzi, roabe, porți, mobilier gospodăresc, dar și unelte sau ustensile pentru gospodărie ori mobilier bisericesc și catapetesme.
Citește și: Viața lui Dumitru Fărcaș ce ne-a vrăjit din taragot. Și-a convins iubita să vină din SUA în România
Obiectele create în atelierul său sunt solicitate de săteni ca să fie folosite în contextul riturilor de trecere la cele veșnice, al întrebuințării în gospodărie, al muncilor câmpului sau al nevoilor spirituale ale comunității. Ele au și rolul de a încuraja conservarea modului de viaţă rural.