Măsuri extraordinare de securitate au fost luate pentru a transporta la Timișoara operele marelui sculptor Constantin Brâncuși.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, instituție care a plătit organizarea grandioasei expoziții, a anunțat, joi, că toate exponatele au ajuns la Muzeul Național de Artă.
Întrucât operele au valoare de tezaur, au fost transportate cu mașini speciale dotate cu sistem antișoc, sistem de ancorare și sistem de securitate complet închis și izolat, care nu poate fi accesat din cabină.
Transportul a fost urmărit prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinilor în orice moment, scrie tion.ro.
Tezaurul lui Brâncuși a fost evaluat la 500 de milioane de €. Ce opere de artă pot fi văzute la noi
„L-am adus pe Brâncuși acasă! Au sosit la Muzeul Național de Artă Timișoara toate operele de artă pentru expoziția Brâncuși!
Lucrările se vor bucura de același nivel ridicat de securitate și în interiorul Muzeului Național de Artă Timișoara deoarece Consiliul Județean Timiș a investit în sistemul de supraveghere și control acces.
Citeşte şi: „Mona Lisa”, cea mai supraevaluată operă artistică
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele sau Capul de copil, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute”, a transmis, joi, Alin Nica, liderul administrației județene.
Expoziția va fi deschisă după următorul program: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, miercuri – duminică: 10:00 – 20:00, luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024: închis.
Prețurile la expoziție sunt următoarele: 88 de lei doar expoziția sau 100 de lei Brâncuși și toate celelalte expoziții ale Muzeului Național de Artă. Studenții vor plăti 22 de lei, iar pensionarii 55 de lei.
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este finanțată de Consiliul Județean Timiș și organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.