Marele jaf de la Muzeul Brukenthal, subiect de documentar. Un singur tablou valora 25 de milioane $

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 18.08.2023 - 13:50
Marele jaf de la Muzeul Brukental, subiect de documentar. Un singur tablou valora 25 de milioane $ Foto: turnulsfatului.ro

Jaful de la Muzeul Național Brukenthal, din 1968, este subiectul unui episod dintr-un nou serial realizat de History Channel, anunță Forbes România.

SHARE

Jaful de la Muzeul Național Brukenthal, din 1968, este subiectul unui episod dintr-un nou serial realizat de History Channel, anunță Forbes România.

Jaful de la Brukenthal s-a produs în 28 mai 1968. În primele ore ale amiezii, la Miliția Sibiu s-a declanșat alarma: au dispărut opt tablouri de la Muzeul Brukenthal. Valoarea lor aproximată atunci depășea câteva zeci de milioane de dolari.

Theodor Ionescu, șeful Galeriei de Artă a Muzeului Brukenthal, a anunțat organele republicii socialiste că femeia de serviciu a găsit ușile deschise la etajul doi, etaj aflat în renovare, iar din opt rame lipsesc pânzele.

Lipseau din muzeu opt opere din cele 36 de lucrări expuse: Anton van Dyck - „Moartea Cleopatrei”, Frans van Mieris cel Bătrân - „Bărbat cu pipă la fereastră”, Jorg Breu - „Portret de bărbat”, anonim german - „Bărbat cu haină de blană”, Christoph Amberger - „Portret de bărbat”, Tiziano Vecellio da Cadore - „Ecce homo”, Rosalba Carriera - „Portretul unei tinere femei” (o miniatură pictată pe fildeș), și, cel mai valoros tablou, evaluat la 25 de milioane de dolari, „Bărbat cu craniu în mână”.

Cum s-a întâmplat

Cel care a alertat autoritățile, Theodor Ionescu, a devenit și principalul suspect al milițienilor, urmând apoi să fie condamnate pentru alte fapte.

El era cel care a descoperit, la începutul anilor ’60, tablouri ale lui Tizian, Anton van Dyck, Amberger, Giorgione, Jordaens, Andrea Celesti, lucrări despre care nu se știa că se află în Muzeul Brukenthal.

Este „găsit” chiar celebrul tablou al lui Jan van Eyck, „Omul cu tichia albastră” - un autoportret al autorului.

După doi ani, în 1971, profesorul și muzeograful Theodor Ionescu este arestat.

Citește și: Războiul se apropie de România. „A fost noroc că dronele trase de ruși nu au căzut de partea NATO”

Pentru că nu existau probe care să arate clar că Ionescu este autorul furtului, i s-a înscenat un proces de luare de mită, în baza declarațiilor date de colaboratori ai muzeografului și colecționari.

Aceștia din urmă au spus că au vândut muzeului tablouri și i-au dat lui Ionescu mită ca să încheie tranzacția.

Theodor Ionescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

History Channel anunță lansarea seriei „Enigmele României”, a doua serie locală a televiziunii în România, informează Forbes România.

Seria este formată din șase episoade de 30 de minute, în care actorul Marcel Iureș va cerceta o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, crime și ritualuri religioase ascunse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te