Opere celebre produse în izolarea impusă de pandemii de-a lungul istoriei

DE Adina Mutăr | 21.12.2020 - 20:00
sursă Vincent van Gogh Gallery

O soluție pentru a diminua tensiunea psihologică a izolării impuse de noul coronavirus este de a crea ceva care să-ți aducă satisfacție. Newsweek a făcut un top al unor opere celebre create în izolare.

SHARE

Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în izolare în efortul de a încetini răspândirea Covid-19, iar efectele psihologice negative sunt resimțite din ce în ce mai acut.

Însă, există și remedii la stres. Indiferent dacă scrii povestiri, compui muzică sau poezie, pictezi, exprimarea artistică poate ajuta la gestionarea sentimentelor. În plus, este dovedit că o creație calmează mintea și îmbunătățește sistemul imunitar.

Iată câteva dintre operele celebre create în izolare


„Pietà” de Tițian

Artistul renascentist Tițian a pictat ultima sa lucrare „Pietà” în timpul unui focar de ciumă în Veneția din 1576. Realizat în timpul carantinei, tabloul este o ofrandă pentru Fecioara Maria pentru supraviețuirea lui Tițian și a fiului său, Orazio. Opera este celebră, însă, din păcate, epidemia a fost cumplită, Veneția fiind decimată și atât tatăl, cât și fiul au murit înainte de stoparea infecției.

 

„Regele Lear” de Shakespeare

În 1606, ciuma bubonică a închis teatrele din toată Londra luni întregi. În acest timp departe de scenă, Shakespeare, pe atunci actor cu trupa de teatru The King's Men, și-a dedicat timpul scrierii unor opere dramatice. Regele Lear, Macbeth și o parte din Antony și Cleopatra au fost scrise în timpul carantinei cauzate de pandemie, potrivit cercetătorului James Shapiro.

„Sfânta Rosalie de la Palermo” de Anthony van Dyck

Portretist pentru oamenii bogați, Anthony van Dyck fusese invitat la Palermo, Italia, în primăvara anului 1624 pentru a picta unul dintre liderii orașului. În timp ce era acolo, o epidemie de ciumă a lovit regiunea și a fost forțat să intre în carantină. În acest timp, a pictat imaginea Sfintei Rosalie, despre care se credea că a protejat Palermo de ciumă.


„Frankenstein” de Mary Shelley

1816 este cunoscut sub numele de „anul fără vară”, datorită unei explozii masive a unui vulcan de pe o insulă indoneziană. Explozia a provocat o răcire a suprafeței pământului, ceea ce a făcut ca vara în Europa și America de Nord să fie cea mai rece înregistrată - neobișnuit de ploioasă, uneoeri cu temperaturi de îngheț. În timpul acestei carantine indusă de vreme, Mary Shelley, în vârstă de 18 ani, a scris „Frankenstein”, ca parte a unei competiții cu soțul ei, Percy Shelley, și cu prietenul lor, Lordul Byron.
O altă poveste, mai înfiorătoare, cu același prilej, a fost „The Vampyre”, scrisă de dr. John William Polidori. Publicată în 1819, povestea l-a influențat pe Bram Stoker, cu al său „Dracula”.

„Noaptea înstelată” de Vincent van Gogh

Pictorul Vincent van Gogh a fost izolat o perioadă în azilul Saint-Paul-de-Mausole, în 1889, din cauza unor tulburări psihice. A fost singurul pacient căruia i s-a permis, pentru că așa se calma, să aibă un mic colț de atelier unde să picteze. Așa a apărut ceea ce este probabil una dintre cele mai faimoase lucrări ale sale, „Noaptea înstelată”.


„Familia” de Egon Schiele

Pandemia de gripă din 1918 este cea mai severă din istoria recentă, soldată cu 50 de milioane de morți, printre care și pictorul austriac Egon Schiele. În timp ce se afla în izolare indusă de pandemie, Schiele a început să lucreze la celebra pictură „Familia”, pe care nu a terminat-o, Schiele murind la 31 octombrie 1918, la vârsta de 28 de ani.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te