Ministerul Culturii se spală pe mâini, în scandalul poeților legionari de la Iași

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.04.2020 - 16:48
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Sursa: Facebook Bogdan Gheorghiu

Ministerul Culturii a susținut, într-un răspuns la solicitarea Newsweek România, că a transmis „solicitări ferme” Teatrului Național din Iași pentru eliminarea „conotațiilor antisemite”, dar că fiecare instituție din subordine își gestionează propriul conținut de social media.

SHARE

Nu mai târziu de acum de patru ore, pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Iași a fost publicat un nou clip cu o actriță care a recitat o poezie de Demostene Andronescu, aflat pe lista poeților legionari semnalați de Institutul pentru Studierea Holocaustului. 

„Solicitarea dumneavoastră (măsuri dispuse în cazul Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași, n.r.) vizează decizii manageriale care decurg din dispozițiile contractului de management încheiat între Ministerul Culturii și managerul Teatrului Național „Vasile Alecsandri Iași”, în care este stipulat faptul că managerul are obligația de a asigura buna organizare, gestionare și conducere a activității instituției în referință, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

Astfel, fiecare instituție de cultură din subordinea Ministerului Culturii își gestionează activitatea și conținutul de pe paginile de social media în regim propriu. 

De asemenea, facem precizarea că Ministerul Culturii a transmis recomandări ferme conducerii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, în vederea eliminării oricărui conținut care ar putea avea conotații antisemite”, este răspunsul primit de Newsweek România din partea Ministerului Culturii.

Amintim că, în această dimineață, Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a semnalat, pe contul de Facebook, că Teatrul Național din Iași are un program prin care promovează mai mulți poeți legionari, în condițiile în care Iașiul este orașul în care a avut loc unul dintre cele mai mare Pogromuri împotriva evreilor din România, cu peste 13.000 de morți, în timpul guvernării Antonescu. 

Despre programul „Speranța din spatele gratiilor”, directorul Teatrului Național, Cristian Hadji-Culea, a declarat că este el știe că a ales și recitarea unor poezii scrise de legionari, însă el condamnă totalitarismul și antisemitismul, demersul său fiind de „salvare a poeziei”. 

Citește mai multe aici: Scandal. Pe scena Teatrului Național din Iași se recită din poeți legionari UPDATE 

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.