Institutul Cultural Român, călcat și de DNA, nu mai poate plăti salariile din motive procedurale

DE Adrian Costin | Actualizat: 24.05.2021 - 07:04
După ce a fost condus de Liliana Țuroiu și Mirela Taloș, ICR a intrat într-un blocaj instituțional Foto: INQUAM Photos/George Călin
După ce a fost condus de Liliana Țuroiu și Mirela Taloș, ICR a intrat într-un blocaj instituțional Foto: INQUAM Photos/George Călin

ICR se află într-un blocaj funcțional din cauza unor neclarități privind desemnarea conducerii instituției. Pe de altă parte, DNA a descins, vinerea trecută, la Direcția Resurse Umane și Juridic de la ICR, de unde a ridicat mai multe documente semnate de șefa acestei direcții.

SHARE

În prezent,  ICR se află într-un blocaj în ceea ce privește funcționarea, deși,  înainte de expirarea mandatului conducerii instituției, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență,  respectiv OUG 32/2021, care modifică articolul 6 din legea de funcționare a ICR potrivit căruia “în cazul în care desemnarea noilor membri ai Consiliului de conducere nu este realizată până la data la care mandatele membrilor Consiliului de conducere în exercițiu încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatele membrilor Consiliului de conducere se prelungesc, până la numirea noului Consiliu de conducere, dar nu mai mult de 3 luni de la încetarea mandatelor (...)”.

Citește și: DNA a descins la Institutul Cultural Român. Sunt ridicate mai multe documente de la Resurse Umane

Mandatul conducerii ICR era prevăzut a se încheia, conform hotărârilor emise de Senat în 2017, la data de 25 aprilie 2021. Din anul 2019, Mirel Taloș ocupa funcția de președinte interimar al ICR, după ce a numit-o pe fosta președintă, Liliana Țuroiu, director la ICR Bruxelles, la solicitarea acesteia.

Citește și: Curtea de Conturi arată cum a făcut Institutul Cultural Român plăți ilegale de milioane de euro

În perioada iunie 2019 – decembrie 2020, Comisia de cultură a Senatului, condusă de  senatorul PSD Lucian Romașcanu, nu a inițiat procedura de numire a unui nou președinte ICR. Așa încât, Comisia de cultură l-a desemnat pe Mirel Taloș președinte cu titlu interimar, fără ca legea ICR în vigoare să permită interimatul.

După intrarea în vigoare a ordonanței de urgență emise de Guvern, în interiorul ICR a fost emisă o Notă a directorului Direcției juridice prin care se apreciază că posibilitatea prelungirii cu 3 luni a mandatului Consiliului de conducere nu este acoperitoare pentru ca  Mirel Taloș, ca președinte interimar, respectiv Dan Bela Krizbai, ca vicepreședinte, să rămână în funcție și după data de 25 aprilie, în lipsa unei noi hotărâri a Senatului.

Deși nu există încă o inițiativă legislativă înregistrată pe acest subiect, în spațiul public au apărut diverse declarații despre cum ar trebui să funcționeze această instituție în viitor.

Citește și: VIDEO Lucrările la podul de peste Olt al drumului expres Craiova- Pitești vor fi gata anul acesta

Reprezentanții coaliției de guvernare susțin trecerea ICR în subordinea Guvernului, iar PSD și AUR s-au pronunțat deja că sunt împotriva acestei mutări.  

Plata salariilor, blocată

Guvernul a prevăzut posibilitatea prelungirii mandatului Consiliului de conducere al ICR, în condițiile în care legea actuală de funcționare a ICR prevede o durată de doar 4 ani pentru acest organism, din care fac parte de drept și presedintele și vicepreședinții ICR , neexistând vreun articol distinct care să prevadă durata mandatului președintelui.

Cu toate acestea, pe 23 aprilie, vicepreședintele Dan Bela Krizbai, în calitate de ordonator principal de credite delegat de președintele interimar Mirel Taloș aflat în delegație, a semnat mai multe ordine de încetare a unor contracte individuale de muncă a unor persoane angajate ca personal contractual la cabinetul demnitarilor, inclusiv încetarea contractelor individuale de muncă pentru persoanele care ocupau funcția de secretar general al ICR și de director general economic, fără a numi, fie și cu caracter temporar, alte persoane în aceste funcții.

Pe acest fond, blocajul ICR, în lipsa unui ordonator principal de credite și a unei delegări a atribuțiilor curente spre alte persoane, face imposibile încheierea și semnarea de contracte sau documente care presupun funcționarea curentă, printre care se numără  și semnarea plății salariilor către angajați.

În condițiile în care președintele și vicepreședintele instituției consideră că mandatul lor în fruntea ICR s-a încheiat, lucru recunoscut chiar de Mirel Taloș  în scrisoarea adresată Senatului României pe 26 aprilie, iar funcția de secretar general a fost vacantată prin Ordinul semnat pe 23 aprilie de Dan Bela Krizbai, persoana cu cea mai înaltă funcție de conducere din cadrul ICR a devenit, Ana Ivan, în calitate de secretar general adjunct al ICR , o funcție pe care o ocupă, de asemenea, cu caracter temporar.

Senatul trebuie să urgenteze numirea unei noi conduceri

O trecere în subordinea Guvernului ar impune și adoptarea ulterioară a unei hotărâri de Guvern privind reorganizare ICR, lucru care va prelungi perioada de interimat din ICR pentru o conducere care nu are sprijinul coaliției de guvernare. În tot acest timp, până la eventuala adoptare și implementarea unei noi legislații, singura soluție viabilă din punct de vedere juridic la îndemâna Senatului, care intră în vacanță parlamentară la sfârșitul lui iunie, pare să fie numirea unei noi conduceri pe legea aflată în vigoare. Nicio altă procedură, precum numirea unui interimat sau adoparea unei hotărâri de prelungire a mandatului actualei conduceri nu este viabilă, în condițiile în care conducerea instituției este vacantă, iar Senatul nu  poate emite, din punct de vedere constituțional, acte administrative.

Ce a luat DNA de la ICR

La sfârșitul săptămânii trecut, procurorii DNA au deskins la ICR și au ridicat  mai multe înscrisuri privind-o pe Angela Zlotea, drector al Direcției Resurse Umane și Juridic:

Toate înscrisurile aflate la doarul de detașare a doamnei Angela Zlotea de la Institutul Cultural Român în cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în perioada 2014-2018.

Toate contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate de ICR cu Angela Zlotea

Statele de plată/ state de lichidare, pontajele (foile colective de prezență), situațiile privind prezența șa locul de muncp, ordine de plată, documente de casă (chitanțe eliberare numerar) aferente drepturilor salariale încasate ăn perioada 2014-2018 de doamna Zlota Angela de la ICR

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te