Gotham Awards renunţă la categoria de gen: în loc de actriță/actor, termenul neutru „artist”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.08.2021 - 16:12
Gotham Awards, premiile acordate filmelor independente, renunţă la categoria de gen. / Foto: variety.com

Gotham Awards, care premiază la New York cele mai bune filme independente, renunţă la viitoarea ediţie la împărţirea categoriilor pe gen pentru decernarea trofeelor, au anunţat organizatorii citaţi de EFE.

SHARE

Potrivit Gotham Film &Media Institute, în loc de premiile pentru cea mai bună actriţă sau actor, trofeul va fi decernat celui mai bun artist într-un rol principal şi celui mai bun artist într-un rol secundar.

Decizia de a introduce genul neutru pentru acordarea premiilor urmează exemplu premiului pentru artistul revelaţie, care de la crearea sa în urmă cu 24 de ani a fost decernat unor actori ca Amy Adams, Elliot Page, Michael B. Jorgan sau Anya Taylor-Joy.

Citește și: Noua Zeelandă a interzis prin lege terapia de conversie LGBT. Până la cinci ani de închisoare

Până la 10 actori şi actriţe ar putea fi nominalizaţi la categoria cel mai bun rol principal şi cel mai bun rol secundar, care vor fi selectaţi de critici de film, comisari şi programatori ai festivalului, în timp ce scenarişti, regizori, producători şi alţi profesionişti ai filmului vor alege câştigătorii.

"Gotham Awards celebrează de 30 ani diferitele voci ale naraţiunii independente", notează într-un comunicat directorul executiv al Gotham Film & Media Institute, Jeffrey Sharp.

"Suntem mândri să recompensăm în fiecare an cele mai importante realizări ale lumii actoriceşti şi aşteptăm cu nerăbdare acest model ce omagiază interpretările fără diviziune binară sau de gen", adaugă comunicatul.

Citește și: AUR vrea să inițieze o lege anti-LGBTQ pe modelul celei din Ungaria. Simion se vrea Orban Viktor

Gotham Awards vor anunţa nominalizările la 21 octombrie şi vor decerna premiile la 29 noiembrie, într-o ceremonie care prevede să se desfăşoare cu prezenţă fizică.

Anul trecut premiile Gotham au făcut istorie, fiind prima competiţie care a nominalizat doar filme regizate de femei la categoria cel mai bun film, câştigată până la urmă de "Nomadland", în regia lui Chloé Zhao, laureat apoi cu Oscar la aceeaşi categorie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.