Credință și crimă. Istoria Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Ultimele Zile

DE Roxy Simons | Actualizat: 17.06.2022 - 11:14
Daisy Edgar-Jones în rolul unei tinere mormone care ajunge să sfârșească rău
Andrew Garfield, în rolul unui detectiv de poliție

Under the Banner of Heaven explorează atât o crimă brutală, cât și istoria Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Ultimele Zile.

SHARE

Under the Banner of Heaven nu este o dramă criminalistică tipică. Există o crimă și un detectiv - interpretat de Andrew Garfield - care încearcă să o rezolve, dar este, de asemenea, o examinare complexă a credinței, a fundamentalismului și a adevărului din spatele unei crime șocante.

Serialul FX în șapte episoade, care a avut premiera pe Hulu la 25 aprilie, detaliază moartea Brendei Wright Lafferty și a fiicei sale de 15 luni, Erica, în 1984.

Cele două au fost ucise în casa lor din Utah de către cumnații Brendei, Ron și Dan Lafferty, după ce au primit o „revelație“ de la Dumnezeu.

Frații au fost găsiți vinovați de crimă în 1985. Dan a primit două condamnări pe viață, pe care le execută în prezent. Ron a fost condamnat la moarte, dar a murit din cauze naturale în închisoare, la vârsta de 78 de ani, în 2019.

Pe lângă crimele și ancheta ulterioară a poliției, serialul explorează și crearea Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Ultimele Zile (LDS), precum și viața Brendei Wright Lafferty. Creatorul serialului, Dustin Lance Black, a declarat pentru Newsweek: „Vreau să celebrez curajul ei, pentru că a fi curioasă ca femeie mormonă, mai ales în acea perioadă, a fost curajos.

Odată ce am ajuns să îi cunosc familia, iar familia ei mi-a încredințat jurnalele ei, mi-a încredințat scrisorile pe care ea le scria surorii ei din acea vreme, m-am simțit foarte aproape de Brenda, foarte inspirat de Brenda“.

Daisy Edgar-Jones, care o interpretează pe Wright Lafferty, spune: „Acesta a fost un aspect foarte important în ceea ce privește motivul pentru care am semnat pentru că, atunci când am citit primele episoade și am vorbit cu Lance despre asta, i-am spus foarte clar că vreau să o celebrez pe Brenda, persoana incredibilă care a fost“. 

„Nu cred că poți
aborda aceste tipuri
de personaje dintr-un
punct de vedere
întunecat și malefic“

Detectivul Jeb Pyre, interpretat de Garfield, este un om a cărui credință este pusă la încercare de ororile morții Brendei Wright Lafferty. 

Credința sa atât în Dumnezeu, cât și în învățăturile Bisericii LDS se clatină pe măsură ce află mai multe despre secretele întunecate ale familiei în care s-a căsătorit. 

Deși personajul său a fost creat special pentru serial, care se bazează pe cartea de non-ficțiune cu același nume a lui Jon Krakauer, Garfield spune că interpretarea sa a fost influențată de discuțiile cu un detectiv mormon real care a trecut printr-o încercare
comparabilă. 

„Am reușit să vorbesc cu cineva din Utah care a trecut prin ceva similar“, spune Garfield. „A vorbit cu mine sub anonimat, dar era un detectiv care era mormon și care se ocupa de un caz ce i-a pus cu adevărat la încercare credința.

Un caz îngrozitor care avea legături cu primele zile ale curentului mormon, iar el mi-a oferit o mulțime de informații.

Experiența lui de a se lupta cu propria credință în timp ce lucra la acest caz particular a fost o experiență foarte utilă pentru mine. L-am făcut pe Jeb să fie foarte real“.

Starul „tick, tick...BOOM“ spune că a fost nerăbdător să facă parte dintr-un serial care să fie foarte diferit de celelalte roluri ale sale. „În ultima vreme am lucrat personaje mult mai expresive din punct de vedere fizic, emoțional, mai teatrale, care își poartă inima la vedere“, spune el.

„A fost interesant pentru mine acest personaj introvertit, stoic. Un detectiv mormon nu poate fi mai expansiv decât un scriitor de teatru muzical, flamboaiant.

A fost o provocare pentru mine să lucrez și să văd dacă pot exprima mai mult fără să joc foarte mult, iar lupta prin care trece el este fascinantă, este extremă“.

Sam Worthington și Wyatt Russell își asumă rolurile lui Ron și, respectiv, Dan Lafferty. Deși interpretarea unui ucigaș din viața reală ar fi putut fi o perspectivă descurajantă, Worthington a ales să nu se concentreze asupra crimei.

„Nu cred că poți aborda efectiv acest tip de personaje dintr-un punct de vedere întunecat și malefic“, spune el.

„Am discutat cu Lance dacă putem găsi ceva care să fie autentic și adevărat pentru personajul Ron.

Urmărirea lui ar putea deveni întunecată, ar putea fi percepută în mod greșit, dar pentru mine, pentru a juca acest rol, m-am agățat de un lucru pozitiv și anume că a fost un om care a vrut doar să păstreze această familie unită.

Asta ne-a oferit o mulțime de opțiuni, în ce fel puteam juca anumite scene și tonul pe care puteam să îl dăm anumitor scene. Ca actor, încerci să găsești cea mai simplă cale de a ajunge la adevăr“.

Russell, în schimb, a comparat interpretarea lui Dan cu „răul de mare“. „A existat un sentiment constant de îngheț.

Era o persoană foarte apreciată. Și ai aceste scene în care te distrezi, asta făcea parte din rol. Dar, știind care era rezultatul final, de fiecare dată când începeam să mă distrez un pic, apărea acea senzație de rău în stomac, care îți taie cheful de distracție. Dar așa trebuia să fie“, spune el.

Andrew Garfield în rolul unui detectiv de poliție

Russell a încercat să-l contacteze pe Dan Lafferty, dar nu a au intrat în legătură. „După ce încercările mele au eșuat, mi-am zis că, ei bine!, poate că nu vreau să vorbesc cu el“, spune Russell.

„Ascultasem deja o mulțime de înregistrări audio. Nu știam ce întrebări aș putea să-i pun care să mă ducă la o nouă perspectivă despre cine era el și despre caracterul său“.

Worthington spune că, în loc să vorbească cu cineva care îl cunoștea pe Ron, s-a bazat pe Black, deoarece showrunnerul a fost legat de poveste și a încercat să adapteze cartea lui Krakauer timp de un deceniu.

„Lance a fost sursa mea. Întotdeauna mă duceam la el dacă aveam întrebări despre religie, pentru că a fost crescut ca mormon și știu că are încă mult respect pentru acea comunitate. În ceea ce privește povestea, el a trăit cu asta timp de 10 ani, așa că știa povestea pe care voia să o spună și cum voia să o spună“.

Roxy Simons este reporter de televiziune și film la Newsweek. Twitter @roxysimons

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te