Actorul despre care s-a spus că a murit primește Premiul de excelență. ”Asta este suprema desfătare”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.05.2023 - 19:55
Horațiu Mălăele Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Actorul Horațiu Mălăele va primi Premiul de Excelenţă la Gala de închidere a Transilvania International Film Festival. În urmă cu un an, o știre falsă despre moartea sa se rostogolea în spațiul public. Mălăele a privit incidentul cu umor.

SHARE

Actorul, regizorul, caricaturistul şi scriitorul Horaţiu Mălăele va primi Premiul de Excelenţă la Gala de închidere a Transilvania International Film Festival.

Mălăele va participa şi la o proiecţie specială a filmului „Piciul” (r. Iosif Demian, 1984).

Horațiu Mălăele, recompensat cu Premiul de Excelență

„Eu merg pe un principiu ştiut şi împrumutat de la Chaplin. Dacă produci un lucru de artă care place, în egală măsură, bătrânului şi copilului, prostului şi înţeleptului, profanului şi iniţiatului, asta este suprema desfătare a creatorului în raportul lui unilateral cu privitorul”, spune actorul. 

Anul trecut, un fake news în care se susținea că actorul Horațiu Mălăele a murit a devenit rapid viral pe Facebook. Însă actorul, cât se poate de viu, a reacționat în stilul caracteristic, cu mult umor.

„O altă tragedie lovește teatrul românesc. Astăzi, în jurul orei 19, Horațiu Mălăele a părăsit această lume și a plecat într-un loc mai bun. Drum bun, maestre!”, suna postarea falsă care a fost rapid distribuită pe așa zise pagini de știri.

Citește și: Ce le-a transmis actorul Horațiu Mălăele celor care l-au dat mort

Însă răspunsul actorului Horațiu Mălăele a venit rapid. El a postat o caricatură de-a sa, adresată zvoniștilor, cu mesajul: "Că nu muriți odată, să scăpați de mine!..."

Și conducerea Teatrului Național din București a reacționat:

„În această dimineață a apărut în mediul online, din surse deloc de încredere, informația conform căreia actorul Horațiu Mălăele ar fi murit. Domnul Horațiu Mălăele a fost contactat și a răspuns la telefon personal. 

Vă rugăm să nu dați curs informațiilor neverificate și vă sugerăm să raportați asemenea pagini! Vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții TNB.

Activitatea lui Horațiu Mălăele

De la debutul său din 1974, cu rolul principal din „Muntele ascuns” (r. Andrei Cătălin Băleanu), Mălăele a lucrat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români, printre care Geo Saizescu („Secretul lui Bachus”, 1984), Alexandru Tatos („Secretul armei secrete”, 1988) şi Ion Popescu Gopo („Maria Mirabela în Tranzistoria”, 1989). În 1984 a interpretat rolul unui dascăl în „Piciul”, ultimul film regizat de Iosif Demian înainte de plecarea din ţară, pe un scenariu scris de Mircea Diaconu. Povestea unui grup de elevi în vacanţa de vară atrage, la lansare, peste 1,5 milioane de spectatori în cinematografe. Distribuţia filmului îi include pe Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu şi Diana Lupescu.

În 1992, rolul din „Divorţ... din dragoste” (r. Andrei Blaier), cel al unui tânăr nevoit să-şi destrame mariajul din cauza absurdităţii sistemului comunist, îi aduce premiul de interpretare la Festivalul de la Costineşti.

În 1994 este distribuit de Mircea Daneliuc în comedia „Această lehamite”, unde îl joacă pe Bebe, un viitor tată care se confruntă cu moartea soţiei gravide, dar şi cu ambiţia unei doctoriţe de a-i ţine în viaţă copilul nenăscut. Va colabora din nou cu Daneliuc pentru „Ambasadori, căutăm patrie” (2003).

Citește și: Spectacolul „Mincinosul”, cu Horaţiu Mălăele în rol principal, difuzat online de Teatrul Odeon

Dintre rolurile recente, poate cel mai cunoscut şi iubit de public este cel al lui Ilie Moromete din „Moromeţii 2” (r. Stere Gulea, 2018), pentru care a primit o nominalizare la Premiile Gopo. Horaţiu Mălăele a lucrat şi în coproducţii internaţionale, cu regizorii Costa Gavras („Amen”, 2001) şi Robert Guédiguian („Armata crimei”, 2009).

Ca regizor, a semnat „Nunta mută” (2008), „Funeralii fericite” (2012) şi „Luca” (2020), toate trei avându-l ca scenarist pe Adrian Lustig.

În teatru a obţinut un număr impresionant de premii. A jucat pe scenele din Piatra Neamţ, Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov sau Constanţa, unde a interpretat roluri în spectacole legendare precum „Karamazovii”, în regia lui Dan Micu, „Aceşti îngeri trişti”, montat de Mircea Cornişteanu sau „Scapino”, în regia lui Alexandru Dabija. Din 1982 regizează spectacole de teatru, punând în scene piese precum „O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, „Puricele” de Georges Faydeau sau „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim.

 Spectacolul său „Sunt un orb” este un one-man show plin de umor, inteligenţă şi virtuozitate; conceput ca un monolog alcătuit din poezii, proză scurtă şi scene memorabile din piese de teatru, acesta a fost prezentat şi în comunităţi de români din afara ţării. În teatrul de televiziune a jucat peste 150 de roluri.

Nu în ultimul rând, caricaturist şi scriitor, Mălăele a expus în peste 30 de expoziţii circa 3.000 din creaţiile sale şi a fost redactor-şef al publicaţiei Satirul. A publicat două cărţi autobiografice: „Horaţiu despre Mălăele” (2008) şi „Rătăciri” (2012), potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te