VIDEO Cei trei mineri au murit într-un camion militar DAC, vechi de 40 de ani. Nu era o tanchetă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.01.2023 - 15:37
Vehiculul răsturnat la Jilț Sud / Foto: Gorjeanul
Vehiculul răsturnat la Jilț Sud / Foto: Gorjeanul
Vehiculul răsturnat la Jilț Sud și DAC 665T militar / Foto: colaj
Vehiculul răsturnat la Jilț Sud și DAC 665T militar / Foto: colaj
Vehiculul răsturnat la Jilț Sud și DAC 665T militar / Foto: colaj
Vehiculul răsturnat la Jilț Sud și DAC 665T militar / Foto: colaj
DAC 665T carosat / Foto: automobileromanesti.ro
DAC 665T carosat / Foto: automobileromanesti.ro

Accidentul tragic de marți, 17 ianuarie, de la cariera Jilț Sud, în urma căruia 3 mineri au murit și 10 au fost răniți, nu a avut loc cu o „tanchetă”, cum spune majoritatea presei. Este vorba despre un camion de transport DAC 665T, cu origini militare, de circa 40 de ani vechime.

SHARE

„Tanchetă” în sus, „tanchetă” în jos. Pe majoritatea posturilor TV și a site-urilor de știri se spune că ortacii de la Jilț Sud au murit într-o „tanchetă”. Dar vehiculul care s-a răsturnat nu este altceva decât un camion de transport DAC 665T, singura sa legătură cu „tancheta” fiind originea sa militară. 

Familia de autocamioane militare de tracțiune și transport DAC 665T a început să fie produsă de Întreprinderea de Autocamioane Brașov la sfârșitul anilor 1970, mai precis în 1977, după ce la București s-a decis că România are nevoie de o gamă de camioane militare cu inginerie proprie, care să depindă cât mai puține de piese din import. 

Citește și: Firma căreia îi aparține ,,mașina morții” de la Jilț Sud a câștigat 4 milioane lei cu statul

Foto: DAC 665T militar carosat

Primele două cifre din denumirea camionului, „66”, indică tracțiunea 6x6, pe toate cele șase roți. Iar „5T”, sarcina utilă a vehiculului, respectiv 5 tone. Mai târziu a apărut și un DAC 667T, care putea căra 7 tone. 

Camionul stă pe un şasiu cu numele de cod 10.215FA, are punte spate dublă, gardă la sol de 390 de milimetri, și este animat de un motor sub liență MAN D2156HMN8 (diesel, 6 cilindri în linie, 10.344 cmc, 215 CP), cuplat la o cutie de viteze AK6-80 cu 6+1 trepte.

Citește și: Țările în care benzina costă cât un pahar cu apă: 7 bani/l. În România, cu 50% mai scumpă ca în SUA

DAC 665T are și cutie de transfer cu demultiplicator de cuplu, diferenţiale blocabile mecanic pe toate punţile și diferențial central blocabil electromagnetic. Frânele sunt pneumatice.

Camioane DAC 665T nu au intrat doar în dotarea Armatei Române, ci a au fost exportate și apreciate, de exemplu, și în Iran, Irak sau Siria, alături de modelul mai mic, 4x4, DAC 444T. 

Pe lângă versiunile militare, Întreprinderea de Autocamioane Brașov a produs și DAC-uri 665T civile, utilizate mai ales în construcții și exploatări forestiere.

Diferite versiuni au fost produse câțiva ani și după Revoluție, inclusiv cu un motor diesel V8 performant, de 12.4 litri și 320 CP, dezvoltat integral de inginerii români. Dar dotările arhaice și fiabilitatea slabă față de camioanele occidentale au făcut ca DAC-urile să nu mai fie căutate.

Accidentul tragic de la cariera Jilț Sud, în urma căruia 3 angajați ai CE Oltenia au decedat, iar alți 10 au fost răniți, a deschis o adevărată cutie a Pandorei, în legătură cu condițiile de transport ale minerilor și contractele pentru transportul acestora de la sediu carierelor și până la locul de muncă.

Accidentul de la Cariera Jilț Sud, care a avut loc, marți, în jurul orelor 13,00, s-a produs pe linia tehnologică E 05, pe lângă transportorul T204 bis.

Potrivit unor informații, după finalizarea intervenției mecanice la excavatorului 05, cei din formația de lucru au urcat în un autovehiculul cu numărul de înmatriculare GJ 38 SCS care aparține societății Uzina Rominex SRL și au plecat spre sediul Sectorului Jilț Sud.

Aproape de capătul unei pante, înainte de podul de traversare a circuitului de benzi T204 bis, se pare că mașina a rămas fără frâne, din ce spun salariații aflați în aceasta, a derapat pe pod și a căzut lângă transportorul de cărbune.

A rezultat rănirea a zece persoane și decesul altor trei salariați ai CE Oltenia, Constantin Negoiță, Gheorghe Vîlceanu și Dragoș Pîrjol.

În cadrul cercetării, mașina va fi supusă unei expertize care se va efectua de un expert tehnic judiciar, deoarece aceasta nu poate fi expertizată, din punct de vedere tehnic, la RAR, deoarece nu-i mai funcționează motorul, iar acest fapt face imposibilă testarea sa pe linia specială.

Conform unor surse, mașina avea inspecția tehnică valabilă pentru încă două luni. Trebuie spus că, în spațiul public au fost vehiculate unele informații potrivit cărora, la data producerii accidentului, firma căreie îi aparține camionul, Uzina Rominex SRL București, n-ar fi avut contract valabil cu CE Oltenia, în sensul că acesta expirase de la începutul anului.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te