Adrian Roșca a brevetat un sistem de propulsie revoluționar, pe bază de aer comprimat, care elimină sistemul bielă – manivelă, ambreiajul, cutia de viteze, planetarele și diferențialul și anulează astfel piederile de energie și putere la care obligă aceste mecanisme, și a realizat un prototip de vehicul al viitorului botezat RosMar H.
"Este maşina viitorului pentru că va muta toată omenirea la un nivel uluitor. Deci va produce o revoluţie în lumea auto-moto. De fapt toate vehiculele: trenuri, maşini, tramvaie, motociclete, avioane, tiruri vor fi făcute după această invenție. Este cea mai performantă maşină a lumii şi cea mai ecologică”, susține inventatorul vasluian.
"Principiul de bază este prisma de blocare. Maşina asta se blochează la orice fel de suprafaţă. Că e verticală, că e orizontală, că e oblica, nu are importanţă. Ea se va bloca la aceeaşi suprafaţă şi va trece peste ea. Va urca pe munţi, va coborî de pe munţi, va urca la 90 de grade, va coborî la 90 de grade. Putem de exemplu să facem o jucărie după ea, pe care copiii să o pună jos pe pardoseală să urce pe pereţi, să meargă pe tavan şi să coboare pe pereţi", explică Adrian Roșca.
„Vrem să facem cunoscută România în lume. Să atragem atenţia asupra ţării noastre, asta vreau să fac prin această invenţie. Asta se va întâmpla numai după ce vom doborî recordul mondial la viteză pe asfalt, iar maşina creată de mine va dezvolta accelerații de peste 35 G. Pe cvadriciclu vom monta mai întâi un soft, care să indice valoarea pe care o va dezvolta maşina“, a mai spus Adrian.
„Maşina creată de mine va atinge viteza de câteva mii de kilometri la oră pe autostradă, ceea ce înseamnă că va ajunge practic instantaneu la destinaţie. Dacă ar fi să începem de astăzi să producem acest autovehicul, într-un an acesta ar putea ieşi pe autostradă, unde ar atinge lejer 2.000-3.000 de kilometri la oră. În acelaşi timp, autovehiculul va bate la fel de uşor şi şenilatele, care reprezintă acum supremul în off-road. De fapt, vorbim de aceeaşi maşină, dar care va reuşi să fie prima şi la viteză, şi pe teren accidentat, datorită metodei de deplasare“, a detaliat inventatorul.
„Se elimină practic ceea ce eu numesc volante inutile la autoturism. Roata la maşină va fi exact ca cea de la roabă. Ea va avea doar rol de sprijin al maşinii. Vorbesc de roți nemotoare. Roţile motoare sunt lente, sunt condiţionate. Dacă ai o maşină care dezvoltă 1.000 de cai putere, în cazul în care ai polei pe jos au noroi, sistemul îţi spune la un moment dat că nu mai vrea să meargă pentru că el transformă totul în energie circulară, nu liniară, aşa cum o crează pistonul în cilindru. De aceea se blochează roţile sau anumite obstacole le împiedică să se deplaseze mai departe“, a mai adăugat acesta.
Inventatorul din Hreașca a lansat proiectul pe Kickstarter, cea mai importantă platformă mondială de strângere de fonduri online, și speră să facă rost de bani pentru prototip.