VIDEO Automecanica Mediaș a prezentat primul autobuz electric la Busworld. Se apucă și de un tramvai

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.10.2023 - 13:46
Automecanica Mediaș a prezentat primul autobuz electric la Busworld. Se apucă și de un tramvai - Foto: Automecanica Mediaș
Automecanica Mediaș a prezentat primul autobuz electric la Busworld. Se apucă și de un tramvai - Foto: Automecanica Mediaș
Automecanica Mediaș a prezentat primul autobuz electric la Busworld. Se apucă și de un tramvai - Foto: Automecanica Mediaș

Automecanica Mediaș e pe cai mari. Cu o tradiție industrială ce datează din 1941, compania românească a prezentat la Busworld 2023, cel mai important târg internațional de profil, primul autobuz electric și a anunțat că are în plan un tramvai, un tren electric rapid și un metrou.

SHARE

Busworld, cea mai mare expoziție internațională din domeniul autobuzelor si autocarelor, a ajuns la cea de-a 50-a ediție. Iar, în premieră, Automecanica Mediaș a profitat de „scena” evenimentului desfășurat între 7 și 12 octombrie pentru a prezenta primul său autobuz 100% electric.

Ca o paranteză, nu este vorba despre primul autobuz electric fabricat în România, cum s-a tot titrat în mass-media. Primul autobuz electric făcut în țara noastră a prins contul în urmă cu doi ani la Baia Mare - ATP e-UpCity. 

Citește și: FOTO În București vor circula 100 de autobuze electrice chinezești, făcute la Ciorogârla. Cum arată

Autobuzul electric prezentat de Automecanica Mediaș la Busworld 2023, botezat AM12, are 12 metri lungime, iar fabricantul spune că poate face toată gama, de la 6 la 18 metri. 

„Autobuzul prezintă toate caracteristicile tehnice pe care producătorii de top din acest domeniul le-au lansat pe piață.

Producerea lui în România va stimula dezvoltarea pe orizontală și a altor companii și vine în întâmpinarea conceptului european de transport verde cu un înalt grad de calitate și eficiență energetică și cu o atenție specială pentru design-ul urban de avangardă.

Familia de autobuze din portofoliul Automecanica conține toata gama de lungimi de la 6 la 18 metri”, a explicat Andrei Scobioală, CEO-ul Automecanica Mediaș. 

Citește și: BMW, autobuzele și transportul în comun

Automecanica Mediaș a prezentat primul autobuz electric. Ce specificații are

Autobuzul electric AM12 prezentat de Automecanica Mediaș la Busworld 2023 are 12 metri lungime, 2,51 metri lățime și 3,43 metri înălțime. 

În funcție de versiune, autobuzul poate fi pus în mișcare de un motor electric, cu putere între 176 de cai și 340 de cai și cuplu între 1.300 Nm și 3.000 Nm, cuplat la o baterie de înaltă tensiune cu o capacitate de până la 420 kWh. Pachetul de baterii poate avea între 5 și 12 celule și este dispus în plafonul vehiculului.

Producătorul nu precizează sursa motoarelelor electrice și a bateriilor, dar, cel mai probabil, sunt „Made in China”.

AM12 dispune de punți și sistem de direcție ZF, cântărește gol 20 de tone și poate transporta până la 87 de pasageri, dintre care 24 pe scaune, 2 pe un scaun dublu și 2 pe scaune pliabile.

Citește și: Autobuze Karsan, cu motoare de BMW i3, pe fonduri elvețiene, la Suceava

Planuri de viitor: un tramvai, un tren electric rapid și un metrou

În cadrul conferinței de prezentare a autobuzului electric AM12, CEO-ul Automecanica Mediaș a anunțat că uzina vrea să-și extindă portofoliul în transporturi. 

„Strategia companiei pe termen scurt și mediu este să vină către clienți începând cu 2024 cu prototipul pentru tramvai, în 2025 prototipul electric de tren ușor de viteză și în 2026 prototipul de metrou”, a declarat Andrei Scobioală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te