Veste bună, pentru motocicliști și scuteriști! Scapă de o amendă aberantă, de până la 835 lei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.03.2024 - 18:53
Veste bună, pentru motocicliști și scuteriști! Scapă de o mendă aberantă, de până la 835 lei - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ

Veste bună, pentru motocicliști și scuteriști! Scapă de o amendă aberantă, de până la 835 lei. Parlamentul a aprobat, cu unanimitate de voturi o propunere legislativă pentru modificarea Articolului 8 din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

SHARE

Codul Rutier în vigoare nu face nicio diferență între șoferi, motocicliști și scuteriști și îi obligă pe toți conducătorii de autovehicule să dețină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor, amenda pentru lipsa acestora, în cazul unui control al Poliției Rutiere, fiind de până la 5 punte de amendă sau 825 de lei. 

Veste bună, pentru motocicliști și scuteriști! Scapă de o mendă aberantă, de până la 835 lei

Parlamentul a aprobat, cu unanimitate de voturi, pe 11 martie 2024, un proiect de lege pentru modificarea Art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier), depus încă din 2022, care spune că conducătorii de motociclete și mopede sunt exceptați de la obligația de a deține triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor, obiecte care nu doar că nu pot înlătura riscurile și complicațiile unui accident în care aceștia ar fi implicați, dar le pot pune viața în pericol. Forma finală, votată de parlamentari, o puteți găsi aici

Citește și: Piața de motociclete din România a „bubuit” în 2023: +46%. Ce motoare preferă românii

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

„Proiectul de lege adoptat astăzi a fost depus în 2022. Atunci când coaliția de guvernare nu are interes, proiectele se mișcă foarte greu. Dar, chiar și așa, după aproape 2 ani, facem un pas spre normalitate.

Începând de sezonul acesta, motocicliștii și scuteriștii nu vor mai fi obligați să dețină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor și nici nu vor mai putea fi hărțuiți de Poliție că nu le au”, a declarat senatorul Cristi Berea, inițiator al proiectului de lege.

Citește și: Ce mai poţi să conduci dacă ai permis de categoria B. Care sunt condiţiile de îndeplinit

Potrivit expunerii de motive ale proiectului de lege pentru modificarea Art. 8 din Codul Rutier, mopedele și motocicletele sunt vehicule de mici dimensiuni, cu spații limitate pentru compartimentare, astfel că utilizatorii lor sunt nevoiți, pentru a fi dotați cu toate obiectele specificate, să atașeze spații suplimentare, care îi pot dezechilibra și pot duce la accidente. Varianta ghiozdanului care să fie purtat în spate nu este nici ea mai fericită, dacă ne gândim că, în cazul unui accident, indiferent de gravitate, șoferul este catapultat de pe vehicul cu tot cu extinctorul din spatele lui.

În prezent, mulți dintre deținătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 și A nici nu sunt informați că au aceeași obligație ca șoferii autovehiculelor de transport pasageri, motiv pentru care sunt, uneori, o țintă sigură pentru amenzi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te