Uzina de motoare Dacia, pe mâna chinezilor? Renault negociază cu Geely. Ciucă, la Mioveni

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 13.10.2022 - 09:59
Uzina de motoare Dacia, pe mâna chinezilor? Renault negociază cu Geely. / Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Renault negociază un parteneriat cu chinezii de la Geely în încercarea de a-și reduce costurile atât în ceea ce privește mașinile electrificate, cât și a celor termice. Iar Uzina de motoare termice Dacia de la Mioveni e una dintre cele mai importante din curtea francezilor.

SHARE

Luca De Meo, directorul general Renault, a anunțat marți, 11 octombrie 2022, că producătorul auto este în căutarea unui partener pentru a-și separa activitatea în domeniul motoarelor cu combustie și a-și reduce costurile de dezvoltare a sistemelor de propulsie electrificate. 

Întrebat dacă Renault se află în discuții cu Geely Automobile, gigantul auto chinez al miliardarului Li Shufu, cu sediul central în Hangzhou, care în Europa deține Volvo și Lotus, iar în septembrie 2022 a cumpărat 7,6% din Aston Martin, în contextul în care De Meo a vizitat o fabrică din Coreea de Sud pe care francezii o administrează în cadrul unui joint-venture cu Geely de la începutul acestui an, directorul general Renault a declarat că „este genul de domeniu sau de industrie în care trebuie să identifici sinergii și să reduci costurile de utilitare. Este un proiect pentru a ne proteja mașinile cu combustie internă în viitor. Trebuie să găsim un partener și asta facem”. 

Iar potrivit Reuters, Geely a discutat cu Renault și despre preluarea unei participații semnificative și potențial majoritare în afacerea motoarelor cu combustie pe care Renault încearcă, de asemenea, să o separe de divizia de mașini electrice.

Prin urmare, cum Uzina de motoare termice Dacia e una dintre cele mai importante din curtea francezilor, dacă Renault și Geely bat palma, chinezii ar putea prelua controlul operațiunilor de la Mioveni.

Premierul Nicolae Ciucă, vizită fulger la Dacia Mioveni

Astăzi, la două zile după anunțul făcut de directorul general Renault cu privire la negocierile unui parteneriat cu Geely, premierul Nicolae Ciucă a ajuns la Mioveni, unde efectuează o vizită la Platforma Industrială Dacia.

Şeful Executivului este însoţit de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedinte al PNL Argeş.

Potrivit agendei vizitei, transmisă de Guvern, prim-ministrul Ciucă va avea o întâlnire de lucru cu managementul companiei.

Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia, una dintre cele mai importante din curtea Renault. A produs deja 3 milioane de motoare TCe

Marți, 27 septembrie 2022, de pe linia de asamblare a departamentului Motoare al Uzinei Mecanice și Șasiuri Dacia a ieșit motorul TCe cu numărul 3 milioane. Este vorba de un propulsor ECO-G 100, cu carburație mixtă benzină și GPL, cu o capacitate cilindrică de 1 litru, ce dezvoltă 100 CP și un cuplu maxim de 170 Nm. Acesta a fost livrat Uzinei Vehicule Dacia pentru a echipa un model Logan Prestige ce urmează să fie livrat unui client din România.

Prima generație de motoare TCe, cunoscută sub numele de cod intern HR09, a intrat în fabricație la Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia (UMCD) de la Mioveni în anul 2012. Actuala generație, a doua, denumită HR10, se află în producție de la finalul anului 2018.

Peste 40% din producția de motoare realizată de UMCD echipează vehiculele produse pe platforma industrială Mioveni. Totodată, motoarele TCe sunt livrate la export către uzine vehicule ale Renault Group din Franța, Slovenia și Turcia, echipând, printre altele, modele precum Renault Clio V sau Nissan Micra.

„Producem un motor adaptat nevoilor clienților. Este economic, fiabil și se încadrează în normele ecologice actuale sau depășesc așteptările în această privință, cum este cazul variantei cu GPL. În fiecare moment ne preocupăm de calitate astfel încât utilizatorii să rămână cu o singură “grijă”: plăcerea condusului.

Cifra de 3 milioane este și o mărturie a continuității activității la Uzina Mecanica, a competențelor și a eforturilor făcute de salariați și bineînțeles a încrederii pe care ne-o acordă clienții”, a declarat Gabriel Vieru, Director Executiv Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te