ȘOC pentru vitezomani: Depășești viteza cu peste 100 km/h, 6 luni fără permis. Se confiscă și mașina

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.03.2023 - 14:28
Polițist cu radar / Foto: Inquam Photos / George Călin

Șoc pentru vitezomani! Șoferii surprinși de radar cu peste 100 km/h peste viteza maximă admisă vor rămâne 180 de zile fără permisul de conducere, iar, complementar, polițistul va reține și talonul vehiculului pentru 6 luni. Dacă mașina va fi depistată în trafic, va fi confiscată.

SHARE

Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice ce prevede sancțiuni mult mai drastice pentru șoferii vitezomani prinși de radar pe drumurile din țară.

Citește și: Abaterile pentru care șoferii nu mai au dreptul să conducă timp de 5 ani. ”A crescut de 10 ori”

Potrivit propunerii legislative, „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 102, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu
următorul cuprins:
„(5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a faptei de depăşire cu mai mult de 100 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;"

2. La articolul 103, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) în cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 102 alin (4) sau art. 102 alin (5), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea faptei se majorează de drept cu încă 30 de zile.

Citește și: FOTO „Dorel” de la drumuri e clarvăzător. A pictat o trecere de pietoni în câmp. Trotuare nu există

Perioada de suspendare majorată se comunică în termen de 15 zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce."

2. La articolul 103, după alineatul (9) se introduc două noi alineate, alin. (10) şi (11),
cu următorul cuprins:
„(10) Depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic se sancţionează complementar cu reţinerea certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculul pe o perioadă de 6 luni.

Poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile”.

Dacă mașina căreia i s-a ridicat talonul pentru viteză este surprinsă în trafic până la expirarea pedepsei, este conficată și vândută de stat

„Dacă în perioada de 6 luni de reţinere a certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un agent constatator identifică în trafic autovehiculul care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut, acesta dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut."

„(11) Mijlocul de transport confiscat potrivit alin. (10) se valorifică în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 274/2007, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în proiectul legislativ votat în Senat. 

Propunerea legislativă dedicată șoferilor vitezomani a fost inițiată de Popescu Ion-Dragoş - senator Neafiliat; Poteraş Cosmin-Marian - senator Neafiliat; Andronache Gabriel - deputat PNL; Banias Mircea-Marius - deputat PNL; Benedek Zacharie - deputat UDMR; Benga Tudor-Vlad - deputat USR; Bola Bogdan-Alexandru - deputat Neafiliat; Cambera Oana-Alexandra - deputat Neafiliat; Chira Claudiu-Martin - deputat Neafiliat; Ciofu Cătălina - deputat PNL; Cruşoveanu Marian - deputat PNL; Fechet Mircea - deputat PNL; Floroiu Ionel - deputat PSD; Gál Károly - deputat UDMR; Huţucă Bogdan-Iulian - deputat PNL; Ichim Cristian-Paul - deputat Neafiliat; Kocsis-Cristea Alexandru - deputat Neafiliat; Lungoci Dumitru-Lucian - deputat PSD; Lupu Andrei-Răzvan - deputat Neafiliat; Prunean Alin-Costel - deputat Neafiliat; Rizea Cristina Camelia - deputat Neafiliat; Sas Lóránt-Zoltan - deputat Neafiliat; Şişcu George - deputat PNL; Teniţă Dragoş-Cătălin - deputat Neafiliat; Toda Daniel-Liviu - deputat Neafiliat; Toma Ilie - deputat PSD; Toma Vasilică - deputat PSD; Ţuţuianu Marius-Horia - deputat PSD. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te