Achizițiile din Uniunea Europeană de mașini de lux second hand au intrat în atenția inspectorilor antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Aceștia fac verificări pe tot lanțul tranzacțiilor, folosindu-se de mai multe surse pentru a identifica evazioniștii, printre care schimbul de informații cu Registrul Auto Român (RAR) sau anunțurile online de vânzări, a informat ANAF.
Citește și: VIDEO Un român scrie istorie la Ford. A desenat noul Ford Explorer electric pentru Europa
„Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF monitorizează intensiv achizițiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate. (...) Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării și valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii și beneficiarii reali, cât și traseul transportului, iar transportatorii au fost înștiințați că trebuie să descarce în România doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală.
Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, din platformele de anunțuri online și din petiții sau sesizări”, a comunicat ANAF.
Citește și: 27.600 de mașini electrice se bat pe 1.500 de stații în România. Top 10 modele înregistrate în 2023
78 de firme interpuse, depistate deja. Prejudiciul, de circa 16 milioane de euro
„În contextul intensificării verificărilor comerțului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea și împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022-2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziții intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.
ANAF recomandă analizarea cu atenție a acestor achiziții, având în vedere că tranzacțiile utilizează firme interpuse din Bulgaria și Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip «fantomă».
Astfel, se previne pierderea sumelor plătite la achiziționarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania și Franța, prin intermediul platformelor de vânzare online”, a precizat ANAF.