J.D. Power: Top-ul celor mai fiabile mașini 2022. Ține cont de rata de defect de-a lungul a trei ani

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 15.02.2022 - 10:04

Pentru al 33-lea an consecutiv, J.D. Power a publicat „Top-ul celor mai fiabile mașini” după trei ani de utilizare, adică fabricate în 2019. În premieră, Kia, o marcă de volum, ocupă primul loc, iar cel mai fiabil model de mașină este pentru al patrulea an la rând Porsche 911.

SHARE

Ca să fim corecți din capul locului, clasamentele J.D. Power Vehicle Dependability Study (VDS)  nu sunt 100% elocvente pentru piața europeană, deoarece multe modele vândute în SUA au specificații diferite, iar altele nu sunt comercializate pe „bătrânul continent”. Dar realizează o imagine de ansablu destul de clară.

Citește și: Constructorii auto din Europa atenționează politicienii UE: Electrificarea forțată, nerealistă

„Top-ul celor mai fiabile mașini” realizat de J.D. Power ia în calcul problemele raportate după trei ani de utilizare. Iar începând din 2022, au fost introduse noi criterii de evaluare, în pas cu vremurile. Studiul ține cont de 184 de „zone specifice cu probleme”, grupate în nouă categorii: climă, asistență la condus (nou în 2022), experiența la volan, comportamentul exteriorului mașinii, comenzi/dotări/display-uri, sistem de infotainment, rezistența interiorului, tren de rulare și scaune.

De asemenea, studiul măsoară satisfacția utilizatorilor în ceea ce privește comportamentul general al mașinii după trei ani de utilizare, dacă proprietarii mai găsesc mașina la fel de atragătoare ca atunci când au cumpărat-o, și ia în calcul și numărul deupdate-uri de software efectuate de-a lungul timpului.

Citește și: Cele 10 finaliste „World Car of the Year” 2022, Dacia Sandero pe lista scurtă la „Urban Car”

Principalele concluzii ale „Top-ului celor mai fiabile mașini 2022”

 • Proprietarii de mașini de volum întâmpină mai puțin probleme. Mărcile de volum au o medie de 190 de probleme înregistrate la 100 de mașini (PP100), cu 14 „PP10” mai puține decât mărcile premium (204 „PP100”). Modelele premium dispun de mai multă tehnologie la bord, ceea ce crește posibilitatea înregitrării de probleme. În același timp, calitatea constructivă a mașinilor de volum s-a îmbunătățit considerabil, egalând-o aproape pe cea a brand-urilor premium, notează J.D. Power.

 • Sistemele de infotainment rămân cea mai mare problemă pentru mașini. În medie, sistemele de infotainment înregistrează 51,9 „PP100”, adică de peste două ori mai multe probleme decât următoarea categorie cu probleme.

 • Rata de defect (PP100) a crescut cu peste 50% în 2022, după introducerea noilor criterii de evaluare. Anul trecut, de exemplu, primele trei locuri din Top-ul J.D. Power erau ocupate de Lexus, Porsche și Kia, cu 81 „PP100”, 86 „PP100” și, respectiv, cu 97 „PP100”. 

Citește și: O mașină sport e de 2 ori mai ieftină în SUA decât în România și de 4 ori mai scumpă în Norvegia

„Top-ului celor mai fiabile mașini 2022”

Pentru prima dată în istoria J.D. Power, Kia, o marcă non-premium, a fost desemnată câștigătoare generală în 2022, urcând două poziții în top față de 2021. Mai mult, Kia – Genesis – Hyundai au câștigat trei din cele patru clasamente generale în top-ul J.D Power 2022, realizat după noi criterii.

Clienții Kia au clasat marca înaintea tuturor mărcilor de pe piața auto “de masa” și premium, acordând un scor de 145 la capitolul „probleme la 100 de vehicule” (PP100), depășind media industriei cu o marjă largă de 47 de puncte.

Kia Sorento și-a asigurat primul loc în categoria „Upper Midsize SUV” pentru al doilea an consecutiv.

Marca premium a Grupului Hyundai/Kia, Genesis, a fost desemnată marca premium cea mai bine clasată și a patra în clasamentul general (155 „PP100”), cu doar un loc în spatele mărcii Hyundai, care s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul general.

Pe locul doi al podiumului celor mai fiabile mașini în 2022 s-a clasat marca Buick (147 „PP100”), iar pe cinci, Toyota (158 „PP100).

Citește și: Proiectul unui artist român, în cartea de istorie a „M”, cea mai puternică literă a alfabetului

În top-ul mărcilor premium, pe locul doi, după Genesis, s-a clasat Lexus (159 „PP100), iar pe trei, Porsche (162 „PP100”).

Interesant și remarcabil, pentru al doilea an cosecutiv și pentru a treia dată în ultimii patru ani, modelul Porsche 911 a fost desemnată cea mai fiabilă mașină.

Pentru studiul VDS 2022, J.D. Power a chestionat 29.487 de clienți din SUA, deținători a 32 de mărci de automobile. Au fost luați în considerare numai cumpărătorii și deținătorii de contracte de leasing de mașini și camioane ușoare noi produse în 2019 și înmatriculate pentru uz personal. Sondajul din acest an a introdus noi criterii stricte care au determinat creșterea cu 59% a problemelor raportate față de cifrele din 2021 și au crescut mediile problemelor PP100 de la 121 la 192.

Top 3 J.D. Power cele mai fiabile mașini 2022, pe segmente

Mașini compacte:

1. Toyota Corolla

2. Chevrolet Cruze

3. Hyundai Elantra

Mașini compacte premium

1. BMW Seria 4

2. Infiniti Q50

3. Audi A5

Mașini compacte sport

1. Mazda MX-5

2. MINI Cooper

3. Hyundai Veloster

Mașini de clasă mare

1. Chevrolet Impala

2. Buick LaCrosse

3. Dodge Charger

Mașini de clasă medie

1. Hyundai Sonata

2. Chvrolet Malibu

3. Kia Optima

Mașini de clasă medie premium

1. Lincoln MKZ

2. Lexus ES

Mașini sport de clasă medie

1. Ford Mustang

2. Chevrolet Camaro

SUV-uri compacte premium

1. Lexus NX

2. Lincoln MKC

3. Cadillac XT4

SUV-uri compacte

1. Buick Envision

2. Kia Sportage

3. Hyundai Tucson

SUV-uri mari

1. Chevrolet Suburban

2. GMC Yukon

3. Chevrolet Tahoe

SUV-uri medii premium

1. Lexus RX

2. Cadillac XT5

SUV-uri de clasă medie

1. Hyundai Santa Fe

2. Toyota 4Runner

3. Ford Flex

SUV-uri mici premium

1. Lexus UX

2. Mercedes-Benz GLA

SUV-uri mici

1. Buick Encore

2. Kia Soul

3. Toyota C-HR

SUV-uri de clasă medie superioară

1. Kia Sorento

2. Dodge Durango

3. Chevrolet Traverse

SUV-uri de clasă medie superioară premium

1. Porsche Cayenne

2. BMW X5

3. Mercedes-Benz GLE

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.