Impactul electrificării mașinilor asupra locurilor de muncă: șeful Daimler propune UE o dezbatere

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.05.2021 - 09:50
Impactul electrificării mașinilor asupra locurilor de muncă: șeful Daimler propune UE o dezbatere. / Foto: forbes.com

Dacă Uniunea Europeană vrea să promoveze trecerea la maşini cu emisii zero, atunci Daimler AG este pregătit, dar este necesar să existe o dezbatere deschisă privind impactul electrificării asupra locurilor de muncă din sectorul auto, a afirmat directorul general Ola Källenius.

SHARE

"Este o ambiţie la care răspundem şi noi da", a declarat şeful grupului german la o conferinţă pe teme auto organizată de Financial Times. Acesta a avertizat: "va trebui să avem o conversaţie onestă despre locurile de muncă".

"Toate lumea ştie că sunt necesare mai multe ore de muncă pentru a asambla şi a construi motoare pe combustie, comparativ cu motoarele alimentate pe baterii", a explicat Källenius.

Noul obiectiv al UE anunţat luna trecută este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990. Ţinta precedentă fusese de 40% iar producătorii auto şi-au făcut planuri în funcţie de aceste cifre.

Citește și: STUDIU Aproximativ 20% dintre proprietarii de autovehicule electrificate se întorc la mașini termice

Industria auto se aşteaptă ca trecerea la maşini electrice să ducă la pierderea locurilor de muncă asociate cu electrificarea, în special la fabricile unde se produc motoare pe combustie.

Trecerea de la motoarele cu combustie la maşinile electrice va reduce numărului locurilor de muncă din sectorul auto al Germaniei cu peste 30%

Trecerea de la motoarele cu combustie internă la maşinile electrice alimentate cu baterii va reduce numărului locurilor de muncă din sectorul auto cheie al Germaniei cu o treime, a avertizat recent Institutul de cercetare economică Ifo.

Conform estimărilor Ifo, aproximativ 613.000 angajaţi germani lucrează în prezent în sectorul maşinilor alimentate cu benzină şi motorină. "Între 29% şi 36% din această forţă de muncă ar putea fi disponibilizată", arată rezultatele unui studiu Ifo comandat de Asociaţia industriei auto (VDA).

Citește și: STUDIU Mașinile electrice „mănâncă” cu 20% mai repede anvelopele clasice

Chiar dacă aproximativ 86.000 de persoane din cele angajate acum în industria auto se pensionează până în 2025, pe fondul trecerii la mobilitate electrică vor fi pierdute numeroase locuri de muncă, avertizează Ifo.

Källenius a declarat că impactul electrificării asupra locurilor de muncă trebuie gestionat "într-un mod responsabil din punct de vedere social". El a adăugat că grupul auto "este într-un dialog extrem de constructiv" cu sindicatul şi vor fi create mai multe slujbe în zone ca inginerie şi software.

"Dar efectul asupra locurilor de muncă unde se produc motoare pe combustie nu este ceva ce nu ar trebui să recunoaştem că există", a afirmat şeful Daimler. Acesta a adăugat: "Efectul există".

Anul trecut, Guvernul de la Berlin a extins până în 2025 subvenţiile acordate la achiziţionarea de maşini electrice, ca parte a măsurilor menite să ducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Daimler deţine divizia premium Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te