Gigantul petrolier Exxon se reprofilează. Va produce litiu pentru bateriile mașinilor electrice

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.11.2023 - 07:34
Gigantul petrolier Exxon se reprofilează. Va produce litiu pentru bateriile mașinilor electrice - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Gigantul petrolier Exxon se reprofilează. Dacă în anii 1970 a fost prima companie care a încercat să vândă baterii Li-ion, dar a renunțat din cauza costurilor, acum, pe fondul electrificării generalizate, Exxon se apucă să producă litiu pentru bateriile mașinilor electrice.

SHARE

Exxon Mobil urmează să-şi dezvăluie luni, 13 noiembrie 2023, strategia mult aşteptată în domeniul litiului, cu un anunţ că îşi propune să înceapă producţia metalului folosit în bateriile pentru autovehiculele electrice în Arkansas până în 2026, potrivit unei surse cu accest direct la informaţii despre planurile grupului petrolier, relatează News.ro, citând Reuters.

Expansiunea Exxon în acest sector vine pe măsură ce tehnologiile emergente urmăresc să stimuleze producţia globală a metal ultrauşor prin filtrarea acestuia din depozitele de saramură sărată găsite pe tot globul şi furnizarea acestora producătorilor de baterii dornici de surse noi.

Citește și: UE: 45% din componentele unei mașini electrice să fie din Europa. Scumpiri de 4.000 € de mașină

Gigantul petrolier Exxon se reprofilează. Va produce litiu pentru bateriile mașinilor electrice

Exxon Mobil, care a fost prima companie care a încercat să vândă baterii Li-ion în anii 1970, dar s-a îndepărtat de tehnologie din cauza costurilor de la acea vreme, intenţionează să înceapă să producă cel puţin 10.000 de tone de litiu pe an în Arkansas din 2026, împreună cu partenerul Tetra Technologies, în ceea ce a fost etichetat ”Proiectul Evergreen”, conform sursei.

Acea producţie iniţială ar fi aproximativ echivalentă cu cantitatea necesară pentru a produce 100.000 de baterii pentru vehicule electrice.

Reuters a relatat anul acesta că Exxon a fost de acord să dezvolte peste 2.450 de hectare de teren bogat în litiu în Arkansas, cu Tetra, care produce substanţe chimice pentru tratarea şi reciclarea apei.

Exxon a forat puţuri în Arkansas anul acesta pentru a studia vasta Formaţiune Smackover, o formaţiune geologică care se întinde din Florida până în Texas, care este plină de saramură bogată în litiu şi brom.

Compania a testat, de asemenea, tehnologia nedovedită de extracţie directă a litiului (DLE), care va fi crucială pentru operaţiunile comerciale, potrivit sursei, care nu a fost autorizată să vorbească în public.

Citește și: Adio, scutiri de taxe! Mașinile electrice, impozitate ca cele pe benzină de la 1 ianuarie 2024

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze. Un reprezentant al Tetra nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Pentru Exxon şi alte companii petroliere, producţia de litiu oferă perspectiva vânzării unui produs nou cu costuri adăugate relativ mici.

Darren Woods, CEO al Exxon din 2017, le-a spus investitorilor, în timpul unui apel din 4 octombrie, că sectorul litiului este ”destul de promiţător”.

El a mai spus: ”Vedem o oportunitate de a valorifica cu adevărat lucrurile la care suntem destul de buni”.

Exxon, ca şi alţi producători de combustibili fosili, s-a confruntat cu presiuni pentru a reduce emisiile de carbon din operaţiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te