FOTO Hummer, celebrul vehicul ușor al US Army, se întoarce. Acum e mașină electrică. Nu se aude

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.06.2023 - 18:38
Hummer, celebrul vehicul ușor al US Army, se întoarce. Acum e mașină electrică. Nu se aude - Foto: thedrive.com

Hummer, cel mai celebru vehicul ușor al US Army după Jeep Willys, luptă în diferite teatre de operații de peste 30 de ani în versiunea Humvee, exclusiv militară.

SHARE

În viitorul apropiat, însă, în era mobilității electrice, armata SUA s-ar putea dota cu Hummer-uri cu prelungitor.

După ce Hummer a trecut prin războaie, a sedus vedete, a murit și a înviat sub forma unui pick-up truck 100% electric monstruos cu trei motoare care dezvoltă 1.014 de cai, care aceelerează 0-100 km/h în 3 sec. și, oficial, oferă o autonomie de până la 563 km, divizia Defence a General Motors a dezvoltat și o versiune militară a Hummer EV. Nu are încă nume, i se spune Electric Military Concept Vehicle (EMCV), dar ar putea fi botezată „Humvee EV”. 

Humvee EV este testat în momentul de față de US Army. Dacă în cazul Hummer-ul H1 civil era declinat din Humvee-ul petru armată, în cazul electricei este viceversa. 

Citește și: SPECIAL Hummer, prima legendă off-road resuscitată 100% electric. Mod ”WTF”: 0-100 km/h în 3 secunde

Un purtător de cuvânt al GM Defense a declarat pentru The Drive că EMCV are "același șasiu și sistem de propulsie pentru vehicule electrice ca și GMC Hummer EV".

Asta înseamnă că „Humvee EV” are o baterie uriașă, cu o capacitate de 212 kWh, și peste 1.000 de cai putere.

După cum arată, însă, EMCV ar putea fi mai ușor decât Hummer-ul EV obișnuit, datorită interiorului său spartan pentru șase pasageri și a cuștii tubulare proiectate în locul structurii acoperișului modelului civil.

Alte modificări „hardware” includ amortizoare Fox performante, anvelope de 37 de inch, frâne de mare putere și unghiuri de atac și degajare îmbunătățite pentru o mobilitate off-road sporită. 

Citește și: VIDEO 300 de lei costă să mergi 100 km cu Pick-up-urile electrice Hummer și Ford 150 Lightning

Armata SUA nu este, probabil, interesată doar de capacitatea vehiculului de a se deplasa rapid și silențios într-o zonă de luptă - Hummer EV/EMCV dispune atât de modul "Silent Watch", cât și de modul "Silent Drive" - ci și de cantitatea de energie stocată în pachetul de baterii.

După cum a precizat purtătorul de cuvânt al GM, uriașul pachet al Hummer EV "oferă o energie substanțială exportabilă pentru echipamentele critice pentru misiuni". Adică, va putea fi folosit și ca sursă de energie electrică pentru diferite echipamente militare Hi-Tech.

La urma urmei, multe vehicule electrice civile pot alimenta deja case întregi timp de mai multe zile, așa că a avea o asemenea cantitate de energie pentru a fi folosită pe câmpul de luptă ar putea fi avantajos pentru logistică.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te