EXCLUSIV VIDEO Primul robo-taxi 100% autonom, dotat cu tehnologie Continental, testat în Timișoara

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.06.2022 - 20:56
Primul robo-taxi 100% autonom, dotat cu tehnologie Continental, testat în Timișoara. / Foto: Continental România

Filiala din România a companiei tehnologice Continental a testat, în premieră, în România, în centrul Timișoarei, un vehicul 100% autonom, fără șofer.

SHARE

Robo-taxiul este dotat cu tehnolgie dezvoltată de Continental inclusiv în țara noastră și poate merge și în trafic deschis.

Legislația din România nu permite încă testarea sau rularea în trafic deschis a vehiculelor autonome. Prin urmare, Continental România a prezentat și testat cu succes pentru prima dată în România o mașină autonomă, o platformă de dezvoltare pentru o gamă largă de tehnologii Continental care sunt necesare pentru funcționarea sistemelor de mobilitate fără șofer în viitor, într-o zonă în închisă din Piața Unirii din Timișoara, în cadrul evenimentului „Smart & Sustainable Urban Mobility powered by Continental”. Iar sute de curioși au avut posibilitatea să experimenteze deplasarea într-o mașină fără șofer.

Citește și: VIDEO Renault, dat în judecată pentru fiabilitatea motorului 1.2 TCe, montat inclusiv pe Dacia

“Industria automotive trece printr-o transformare completă, de la una în care mașina reprezintă un concept format din componențe la un vehicul care are în prim plan funcționalitățile și software-ul. Mașina devine un smartphone pe roți, cu funcții precum aplicațiile în top, urmate la nivel secund de un sistem de operare, apoi de 4-5 computere cu o putere ridicată de calcul, iar abia apoi vin componentele precum senzorii și actuatorii.

Nu mai putem discuta despre vehicule individuale, ci despre interconectarea lor care merge în direcția unui ecosistem de mobilitate inteligentă, integrând diverse modalități de transport, de la trotineta și bicicleta eletrice la mașini și chiar sisteme de transport public. Așa cum este chiar robo-taxiul prezentat azi. Toate aceste direcții sunt dezvoltate în strânsă conexiune cu megatrendurile industriei: conducerea autonomă, conectivitatea, electrificarea.

Citește și: VIDEO Remember Oltcit: „Citroёn-ului oltenesc”, cea mai modernă mașină comunistă, la 45 de ani

Acest vehicul autonom prezintă performanța și maturitatea unei game de tehnologii Continental pe care le vedem deja folosite în multe modele diferite de mașini care circulă astăzi în trafic. Vorbim despre produse și tehnologii, precum și cele care vizează zona de siguranță atât a pasagerilor, cât și a celorlalți participanți la trafic. Prin această platformă continuăm să ne dezvoltăm produsele pe baza experiențelor din viața reală, astfel încât să putem rămâne lideri în numeroasele noastre domenii diferite de expertiză tehnică”, a declarat Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.

Dezvoltarea de soluții software pentru o mobilitate sigură și comfortabilă, prioritate pentru centrele de cercetare și dezvoltare Continental din Timișoara

“Pentru inginerii și specialiștii IT din centrul de cercetare și dezvoltare din Timișoara, dezvoltarea de soluții software pentru o mobilitate sigură și comfortabilă reprezintă o prioritate. Zero accidente, zero emisii și zero stres, datorită conectivității inteligente: acest lucru ajută la realizarea tehnologiilor noastre de pionierat. Idei inovative în direcția conducerii autonome (prin sisteme active și pasive de siguranță), pentru o mobilitate conectată (computere de înaltă performanță, interacțiune om-mașină, vehicul-to-everything ș.a.) prin folosirea inteligenței artificiale, a tehnologiei cloud și atenția acordată securității cibernetice reprezintă tot atâtea preocupări în dezvoltarea și punerea în aplicare a megatrendurilor industriei”, a adaugat dr. von Albrichsfeld.

Tehnologia pentru vehicule autonome, pe care Continental și EasyMile o folosesc, este gata pentru producția de serie și este deja utilizată la nivel mondial, în mai multe localități, unde vizează trasee publice, zone delimitate de la sediile companiei, campusuri universitare sau zone de târguri. Este de așteptat ca, în doar câțiva ani, acest vehicul cu conducere autonomă să devină un plus important la sistemele de mobilitate existente, deoarece sunt ecologice, flexibile, sigure și, prin urmare, potrivite pentru numeroase sisteme de transport.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.