Ce spune RAR că trebuie să scrie pe cauciucurile mașinii iarna pentru a nu lua 2.900 lei amendă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.11.2023 - 13:02
Ce spune RAR că trebuie să scrie pe cauciucurile mașinii iarna pentru a nu lua 2.900 lei amendă - Foto: Facebook/Registrul Auto Român Oficial

Iarna își intră încet în drepturi și, conform legii, pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, trebuie să aveți autovehiculul echipat cu anvelope de iarnă. Dar, sunt bune și cele „All Seasons”. RAR spune clar ce trebuie să scrie pe cauciucuri pentru a nu lua amendă.

SHARE

Specialiștii Registrului Auto Român (RAR) demontează, într-o postare pe Facebook, câteva mituri despre tipul de anvelope ce trebuie utilizate iarna pe drumurile din România pentru ca șoferii să ruleze în siguranță și să evite și o amendă de până la 2.900 de lei. 

„Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind “all season” sau că s-ar fi modificat legea.

Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece.

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră”, informează speciaștii RAR. 

Citește și: UTIL Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Riști să faci accident

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Iar aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

Iarna, pe cauciucurile mașinii trebuie să aveți marcajul „M+S”, pentru a nu lua până la 2.900 lei amendă

„Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!

Registrul Auto Român vă recomadă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Îniante de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

Citește și: UTIL Ai nevoie de cauciucuri noi? Cum se citește și se interpretează corect eticheta anvelopelor

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei.

În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”, explică specialiștii RAR. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te