Amenzi de 3000 de lei pentru cei care vor să își „înfrumusețeze” mașina. Ce nu trebuie să faci

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.05.2023 - 14:14
Folii pe geamurile unei Dacia Spring Foto: Facebook/Cernica Vlad-Cristian

Sunt tot mai mulți șoferi care decid să își pună folii pe geamurile mașinii. Unii dintre ei vor să le lipească până și pe parbriz. Puțin știu însă că pot fi amendați dacă folosesc orice tip de folie. Amenzile sunt de aproape 3.000 de lei în funcție de gravitatea abaterii.

SHARE

Un posesor de Dacia Spring a ridicat o problemă pe un grup de Facebook, destinat acestor mașini. Omul a vrut să știe dacă ”se merită să pui folii” pe geamuri. 

Ceilalți utilizatori au venit cu răspunsuri și chiar cu idei despre aceste folii de protecție solară.

Ce se întâmplă dacă pui folii pe geamurile unei Dacia Spring

”Bună ziua, am și eu o întrebare. Merită pus folii pe geamuri? Foarte tare arde soarele prin geamuri. Se simte tare diferența? Îi întreb pe cei ce și-au pus. Și dacă există ceva firme / branduri care sunt mai bune ? Dacă știți la Cluj-Napoca ceva firmă bună? Mulțumesc de sfaturi”, a scris posesorul unei astfel de meșini pe un grup de Facebook dedicat.

Internauții i-au dat tot felul de soluții.

Citește și: Dacia Spring, „cea mai eficientă electrică”, abia ajunge la Ploiești la -15 grade: 72 km autonomie

”Merită, clar!”, au fost de părere cei mai mulți. Unii au spus că și stâlpii pot fi colantați pentru a rezista la zgârieturi. 

Există până și soliția ca întreaga mașină să fie colantată. Astfel de folii se cheamă cu ”autovindecare” și se pot aplica pe toată caroseria mașinii pentru a o feri de zgârieturi sau decolorare.

Ce spune legea despre foliile auto

De altfel, Producătorii auto oferă pe lista de opțiuni și posibilitatea de a alege pentru mașină echiparea cu geamuri cu un anumit grad de transparență.

Dacă autoturismul nu este prevăzut din fabrică cu acest tip de geam avem posibilitatea să montăm o folie auto, însă trebuie să respectăm o serie de prevederi legale.

 1. Pe ce geamuri se poate monta folie auto

Registrul Auto Român (RAR) a stabilit o serie de reguli privind montarea pe autoturisme și alte vehicule a foliilor auto.

Potrivit RAR, vorbim despre două tipuri de geamuri la mașini.

Citește și: Din ce motiv o Dacia Spring s-a aprins ca o torță în mers. „Soția zicea că se aud zgomote infernale”

-Geamuri aflate în câmpul de vizibilitate spre înainte al şoferului – reprezintă geamurile prin care şoferul poate vedea în timpul condusului sau în timpul manevrării vehiculului şi sunt amplasate în faţa planului ce trece prin punctul R al scaunului conducătorului şi este perpendicular pe planul median longitudinal al autovehiculului.

-Geamuri aflate în câmpul de vizibilitate spre înapoi al şoferului – reprezintă geamurile prin care şoferul poate vedea în timpul condusului sau în timpul manevrării vehiculului şi sunt amplasate în spatele planului ce trece prin punctul R al scaunului conducătorului şi este perpendicular pe planul median longitudinal al autovehiculului.

În scopul aplicării acestor cerinţe, punctul constructiv R se poate aproxima ca fiind poziţionat pe mijlocul scaunului şofer, la 100 mm spre faţă de zona de îmbinare a pernei şezut şi a spătarului.

Pe de altă parte toate geamurile trebuie să prezinte un marcaj de omologare prin care se identifică materialul și tehnologia de fabricație folosită.

Trebuie reținut că nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoarea trasparenței luminii pe parbrizul autovehiculelor.

2. Cum este stabilită transparența unei folii auto

Transmitanţa normală a luminii  reprezintă gradul de transparenţă asigurat de un geam de securitate și se notează în puncte procentuale.

Transmitanţa normală a luminii pentru ansamblu geam-folie este egală cu cea a foliei în cazul geamurilor clare sau se măsoară cu echipamente speciale dacă geamul original este deja colorat.

Citește și: Suma infimă plătită de un șofer de Dacia Spring pe un drum de 420 km. I-a luat o oră să alimenteze

3. Ce reguli trebuie respectate dacă vrem să montăm folie auto pe geamurile mașinii

Activitatea de montaj a foliilor pentru geamurile de securitate este clasificată ca o activitate de modificare constructivă deoarece influenţează caracteristicile principale şi secundare omologate ale geamului iniţial şi duce implicit la schimbarea omologărilor iniţiale ale vehiculului rutier.

Geamurile sunt considerate elemente de securitate la toate categoriile de vehicule şi beneficiază de prescripţii speciale pentru construcţie şi montaj.

De aceea, în cazul utilizării soluţiei de aplicare a foliei cu demontarea geamurilor autovehiculului, este necesară demonstrarea existenţei la sediul operatorului economic a instrucţiunilor specifice pentru aceste operaţiuni cel puţin la nivel de extras din manualele de reparaţie ale mărcilor şi tipurilor de vehicule pentru care se doreşte autorizarea.

Montarea foliilor auto poate fi efectuată doar în service-uri autorizate de RAR și acestea trebuie să elibereze documentele prin care șoferul face dovada montării acestora conform prevederilor legale, scrie Ora de Sibiu.

Citește și: Frigul, coșmarul șoferilor de mașini electrice. Dacia Spring, autonomie de doar 100 km. Mai merită?

Setul de cerinţe tehnice ce trebuie respectat la montajul retrofit al foliilor pe geamurile de securitate este următorul:

-Indiferent de tehnologia de montaj (cu sau fără demontare), folia de plastic se aplică numai pe partea interioară a geamurilor, relativ la vehicul.

-Foliile de plastic se aplică numai dacă pe geamurile în cauză se identifică marcajul de omologare

-Nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoarea transmitanţei luminii pe parbrizul autovehiculelor.

-Pentru geamurile, altele decât parbrizul, aflate în câmpul de vizibilitate către înainte al şoferului transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată, nu trebuie să fie mică de 70%.

Rezultă că o folie cu o transmitanţă a luminii de minim 70% se poate aplica pe geamurile mai sus menţionate numai dacă acestea sunt clare (necolorate).

În cazul în care geamurile aflate în câmpul de vizibilitate către înainte sunt iniţial
colorate, foliile de plastic se pot aplica numai dacă se face dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase pentru ansamblul geam-folie.

Dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase presupune existenţa la agentul economic a unui aparat specializat precum şi păstrarea înregistrărilor determinărilor finale efectuate pentru fiecare vehicul.

 -Pentru geamurile aflate în câmpul de vizibilitate spre înapoi al şoferului transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată, nu trebuie să fie mică de 70%.

Totuşi dacă autovehiculul este dotat cu două oglinzi retrovizoare exterioare (stânga şi dreapta), aceste geamuri se consideră că nu mai fac parte din câmpul de vizibilitate către înapoi şi drept urmare transmitanţa luminii pentru ansamblul format poate fi mai mică de 70%.

Citește și: Documentul de la RAR obligatoriu la vânzarea mașinii. Cumpărătorul va ști dacă ai făcut accident

Datorită acestui fapt, în acest caz, se pot monta folii de colorare pe aceste geamuri fără a avea importanţă gradul iniţial de culoare sau determinarea transmitanţei finale cu aparate specifice.

 -Dacă autovehiculul este echipat cu lampă suplimentară de stop instalată în interiorul habitaclului şi a cărei lumină este difuzată prin sticla geamului spate, atunci folia aplicată nu trebuie să obtureze zona luminoasă a lămpii.

În cazul microbuzelor şi al autobuzelor, nu se aplică niciodată folii din material plastic pe geamurile declarate Ieşiri de Siguranţă şi dotate cu dispozitive de spargere în caz de urgenţă. Aceste geamuri poartă pe ele marcaje de identificare vizibile din exterior şi interior

După montaj foliile nu trebuie să prezinte cute, ruperi sau zgârieturi care să afecteze vizibilitatea sau să deformeze optic imaginea. Pe fiecare geam se va aplica marcajul de certificare RAR aferent tipului de folie aplicat şi o etichetă specifică agentului economic care să-l identifice (nume, nr.Autorizaţie) şi să precizeze transmitanţa finală a geamului.

Pentru fiecare vehicul se va completa declaraţia de conformitate conform modelului anexat în care se va specifica pentru fiecare geam ce tip de folie s-a folosit şi ce trasmitanţă normală a luminii finală are.

Citește și: FOTO Mercedes „coadă de rândunică”, din coloana lui Ceaușescu, la ITP în Vaslui. Are luminile „Secu”

-Montajul foliilor pe geamurile prevăzute cu sisteme de degivrare este permis doar dacă acestea sunt incluse în masa sticlei. Nu se permite montajul foliilor pe geamurile prevăzute cu sisteme de degivrare aplicate pe sticlă.

4. Ce amenzi riscă șoferii care nu au montate folii auto autorizate

Dacă la controlul din trafic polițiștii constată că au fost montate folii auto neomologate sau acestea au fost amplasate și pe parbriz pot aplica amenzi cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei. În funcție de situație se poate ajunge până la reținerea certificatului de înmatriculare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te