Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
5.169.253 Votanți în România
28,70 %
448.182 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Apa, pe lista băuturilor interzise șoferilor la volan de Codul Rutier. Nu e glumă! Unde se întâmplă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.09.2024 - 07:45
Apa, pe lista băuturilor interzise șoferilor la volan de Codul Rutier. Nu e glumă! Unde se întâmplă - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Apa, pe lista băuturilor interzise șoferilor la volan de Codul Rutier. Nu e glumă! Unde se întâmplă - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Apa a fost inclusă pe lista băuturilor interzise șoferilor la volan de Codul Rutier într-o țară europeană ce se află pe lista scurtă a multor români pentru vacanța la plajă.

SHARE

Peste tot în lume Codul Rutier spune că nu ai voie să bei la volan sau să te urci băut la volan, legislația referindu-se, evident, în principal, la alcool și stabilind limitele permise.

Dar, nimeni nu s-a gândit până recent că și băutul de apă ar putea fi contravenție, deși și în legislația din România există articole care ar putea fi interpretate în acest sens.

Citește și: Care amenzi NU se pot plăti la jumătate nici dacă dai banii pe loc. Ce șoferi români sunt vizați?

Apa, pe lista băuturilor interzise șoferilor la volan de Codul Rutier. Nu e glumă!

Apa a fost inclusă pe lista băuturilor interzise șoferilor la volan de Codul Rutier în Cipru. Poate să pară o aberație, dar nu e. 

Pentru a bea apă dintr-o sticlă, șoferul trebuie să-și ia o mână de pe volan, iar în cazul în care trebuie să desfacă dopul, chiar pe ambele, și, cel puțin pentru câteva fracțiuni de secundă, să-și ia ochii de la drum, să fie neatent. 

Prin urmare, autoritățile din Cipru au considerat necesat să scrie clar în lege că, la volan, e interzis băutul de apă. 

Și în România băutul de apă la volan ar putea fi, teoretic, sancționat. De pildă, articolul 99 (13) din din Codul Rutier spune că „Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni (2 sau 3 puncte-amendă, n.red.) […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”.

Citește și: Cât este amenda dacă NU faci asta când ești în trafic? Poți rămâne și fără talon. E risc de accident

Tot conform legii, polițistul rutier îi poate sancționa pe șoferi în România cu amendă din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amendă) pentru orice acțiuni care le afectează concentrarea.

În ambele cazuri, deci, ar putea fi încadrat și băutul apei din sticlă.

Iar Codul Rutier prevede amenzi de până la 8 puncte (1.320 lei) pentru utilizarea necorespunzătoare a telefonului mobil în timpul conducerii. Adică, dacă șoferul este surprins de poliție cu telefonul într-o mână încălcând și alte reguli de circulație. „Bonus”, în funcție de gravitatea faptei, puteți rămâne și fără permis. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te