Care amenzi NU se pot plăti la jumătate nici dacă dai banii pe loc. Ce șoferi români sunt vizați?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.09.2024 - 10:22
Care amenzi NU se pot plăti la jumătate nici dacă dai banii pe loc. Ce șoferi români sunt vizați? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Care amenzi NU se pot plăti la jumătate nici dacă dai banii pe loc. Ce șoferi români sunt vizați? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Care amenzi nu se pot plăti la jumătate nici dacă dai banii pe loc? Ce șoferi români sunt vizați? Sunt 10 astfel de sancțiuni care nu pot beneficia de reducere. Puțini conducători auto știu de acestea.

SHARE

Care amenzi nu se pot plăti la jumătate nici dacă dai banii pe loc? Ce șoferi români sunt vizați? Vă spunem în materialul acesta. Este vorba despre 10 contravenții, considerate grave. 

Sunt vizați șoferii care circulă pe teritoriul unei țări europene. 

Amenzile de circulație se aplică peste tot în lume și sunt mai mari sau mai mici, în funcție de gravitatea abaterii. În unele cazuri, jumătate din contravaloarea ueni amenzi poate fi achitată pe loc sau într-un termen foarte scurt. În alte cazuri, nu se poate aplica această regulă. 

Care amenzi NU se pot plăti la jumătate nici dacă dai banii pe loc. Ce șoferi români sunt vizați?

Vorbim acum despre șoferii care circulă pe drumurile din Spania. Când primești amendă în această țară, ai 20 de zile la dispoziție pentru a lua o decizie: să plătești la jumătate sau să contești amenda.

Citește și: Ce amendă iei dacă mergi cu 10 km/h mai încet decât limita permisă. Mulți șoferi nici nu știu de ea

Pentru unele amenzi Direcția Generală de Trafic DGT nu aplică niciodată reducerea de 50%. În cele 20 de zile imediat după primirea amenzii, poți să o plătești cu o reducere de 50%. În schimbul reducerii, renunți la orice pretenție, indiferent dacă ai sau nu dreptate. Dacă contești, pierzi dreptul la reducere și plătești 100%. Această opțiune există în cazul contravențiilor minore și grave. Pentru acestea, amenzile au o valoare de până la 100 de euro în primul caz și de 200 de euro în al doilea.

Din 26 de contravenții sunt 10 care nu pot beneficia de reducere. Sunt considerate infracțiuni de trafic foarte grave. Potrivit Recensământului șoferilor din Spania, în 2020 erau 27,2 milioane de persoane care aveau permis de conducere. 

Una dintre aceste amenzi de circulație fără reducere vizează fentarea sistemului: când instalezi în mașină un detector radar. Când îl ai, spune legea, nu când îl folosești. Odată cu modificările aduse noii Legi a circulației rutiere, nici nu este necesar să folosești acest detector pentru a fi sancționat. Amenda variază de la 500 de euro la 3.000 de euro. Atenție, este una dintre cele mai scumpe amenzi pe care le poți primi de la Direcția Generală de Trafic (DGT) în Spania.

O altă amendă se referă la cauzarea unei deteriorări sau avarii la infrastructura rutieră. Indiferent de ce anume distrugi, drumul în sine, indicatoare, etc. Această situație este întâlnită des, atunci când are loc un accident de circulație provocat de un șofer, chiar și fără să fi fost implicat un alt vehicul. Sancțiunea prevăzută în acest caz este de până la 3.000 de euro.

Citește și: Șoferii români pot fi declarați beți chiar dacă nu li se pune etilotestul. Pe ce se bazează Poliția?

În plus, amenzile pentru depășirea vitezei admise implică posibilitatea ca șoferul să nu fie proprietarul mașinii. Amenzile sunt întotdeauna primite de proprietar. Dar dacă la volan se afla o altă persoană, atunci proprietarul trebuie să furnizeze datele de identificare ale șoferului. Amenzile care fac referire la procesul de identificare a șoferului sunt un alt tip de amenzi de circulație în Spania care trebuie plătite integral. În concluzie, sunt sancțiuni care nu beneficiază de reducerea de 50%.

Dacă polițiștii te sancționează pe loc, această situație este exclusă. Agenții știu imediat cine era la volan. De exemplu, când ești oprit la un test etilotest și rezultatul iese pozitiv. În toate aceste cazuri amenzile trebuie achitate integral, cu excepția cazului în care începi un proces și se anulează amenda, scrie ziarulromanesc.de.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te