Amendă uriașă, de 10 MILIOANE, pentru un service auto care „aranja” mașinile. Ce făcea exact

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.09.2024 - 14:55
Amendă uriașă, de 10 MILIOANE, pentru un service auto care „aranja” mașinile. Ce făcea exact - Foto: pexels.com/ Anna Shvets - Imagine cu rol ilustrativ
Amendă uriașă, de 10 MILIOANE, pentru un service auto care „aranja” mașinile. Ce făcea exact - Foto: pexels.com/ Anna Shvets - Imagine cu rol ilustrativ

Amendă uriașă, de 10 milioane de dolari, pentru un service auto care „aranja” mașinile. Procurorii au fost uimiți când au descoperit că unitatea a „mânărit” peste 250.000 de autovehicule între anii 2014 și 2019, câștigând astfel circa 33.000.000 $.

SHARE

Un service specializat în modificarea performanțelor mașinilor, prin rescrierea soft-ului motorului, dar și mecanic, din Carolina de Nord a acceptat să plătească amenzi penale și sancțiuni civile în valoare de 10 milioane de dolari pentru fabricarea, vânzarea și instalarea de dispozitive concepute pentru a elimina sau dezactiva sistemele de control al emisiilor de pe vehiculele diesel.

Amendă uriașă, de 10 MILIOANE, pentru un service auto care „aranja” mașinile. Ce făcea exact

Service-ul Rudy Performance Parts și proprietarul său, Aaron Rudolf, au pledat vinovați de conspirație pentru încălcarea „Clean Air Act” (legea privind calitatea aerului din SUA) în cadrul unui proces penal și vor fi amendați cu 2,4 milioane de dolari și obligați să încheie o perioadă de trei ani de probațiune organizațională.

Citește și: Ce mașină își poate cumpăra matematic românul cu salariul mediu? Doar veche! De câți ani?

Procurorii au descoperit că unitatea service a falsificat dispozitivele de monitorizare a emisiilor poluante de pe aproximativ 300 de camioane diesel. Iar proprietarul a primit și el o amendă penală de 600 000 de dolari. 

Apoi, într-un proces civil separat intentat în numele Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) de către Departamentul de Justiție al SUA, s-a dezvăluit că, timp de mulți ani, Rudy Performance Parts a vândut dispozitive de invalidare a sistemelor de depoluare prin interfața OBD proprietarilor de pick-up-uri, informează carscoops.com.

Aceste dispozitive, cunoscute sub numele de Mini Maxx, erau fabricate de o altă societate și erau oferite împreună cu dispozitivul de neutralizare XRT Pro, produs de aceeași societate, denumită societatea „A” în proces.

După ce societatea „A” și-a închis activitatea și a încetat să producă aceste dispozitivele, Rudy Performance Parts a conspirat cu alții pentru a crea alte dispozitive similare, potrivit rechizitoriului.

Între iulie 2015 și decembrie 2016, un specialist software a fost angajat de Rudy Performance Parts pentru a scrie programe speciale pentru „păcălirea” sistemelor de depoluare ale mașinilor. Iar service-ul de tuning le-a fabricat ulterior intern, după ce a dat 850 000 de dolari pe un laptop cu un software special care imita dispozitivele de la compania „A”.

Citește și: Cum îți redobândești talonul mașinii dacă ți-a fost reținut de poliție pentru probleme tehnice?

Din decembrie 2016 până în iulie 2018, service-ul Rudy Performance Parts ar fi vândut aproximativ 43.900 de dispozitive de „păcălire” a sistemelor de depoluare ale vehiculelor, generând venituri de 33 de milioane de dolari.

Totodată, în total, procesul civil susține că, cel puțin din 2014 până la jumătatea anului 2019, service-ul Rudy Performance Parts și proprietarul său, Aaron Rudolf, au fabricat și vândut peste 250 000 de produse pentru a elimina sau a dezactiva sistemele pentru controlul emisiilor de pe autovehicule.

Pe lângă dispozitivele bazate pe software, service-ul a montat sau a vândut și plăci pentru blocarea sistemului de recirculare a gazelor de eșapament la camioane și țevi pentru înlocuirea catalizatoarelor ori a filtrelor de particule pe traseul eșapamentului. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te