Deși este vopsită doar coaja, chimicalele din vopsea pot ajunge atât în interiorul oului, prin fisurile rezultate în urma fierberii, cât și în corpul nostru, direct, prin vopsirea acestora fără mănuși.
Citește și: 7,2 milioane de cozonaci vor mânca românii de Paște. Ce se întâmplă cu cei expirați?
InfoCons a efectuat un studiu în care a analizat ingredientele folosite în vopselurile pentru ouă. În total au fost analizate 61 de produse, de la următorii distribuitori:
• Dr. Oetker RO SRL
• Secom Onix Impex SRL
• Atifco Fine Food
• Hometex SRL
• Omnicolor Vertrieb GmbH
• Brauns-Heitmann GmbH &Co. KG
În urma studiului efectuat, a rezultat că 98.36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), 11,48% dintre ele având 11 E-uri, maximul găsit în aceste produse.
Citește și: De ce vopsim ouă de Paște și ce simbolizează? Ce mistere ascunde încondeierea lor în România?
De asemenea, InfoCons avertizează că există o diferență mare în capacitatea de vopsire:
„Cu 5 g de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6g vopsea de ouă se pot vopsi 30 de ouă, vopseaua fiind de la același brand.
Citește și: Masa de Paște ne arde la buzunar. Cât costă carnea de miel, ouăle, salata în supermarket și piață?
Astfel, cu o diferență de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă. De asemenea, există și alte branduri prin care se pot 12 ouă cu 7 grame de vopsea, respectiv 30 de ouă cu 10 grame de vopsea”, informează InfoCons.
La anumite branduri de vopsele, capacitatea de vopsire nici măcar nu este menționată.
De ce este vopseaua de ouă toxică pentru organism?
Vopselurile de ouă conțin multe chimicale, printre cei mai răspândiți aditivi alimentari numărându-se E102, E122, E211 și E270, conform InfoCons.
E102 este un colorant galben, a cărui folosire nu este permisă în SUA, Norvegia și Austria, deoarece poate agrava astmul.
Tartrazina (E102) poate avea și efect cancerigen la nivelul glandei tiroide. Printre alte afecțiuni se numără migrenele și depresia. E102 a fost găsit în 49,18% din produsele pentru vopsit.
Citește și: Vacanța de Paște în Thassos, Halkidiki. Gyros: 8 €, Souvlaki: 9 €, Calamari: 10 €. Cum va fi la vară
În 63,93% din produse a fost găsită azorubină (E122), un colorant roșu, periculos, care poate provoca reacții alergice, erupții cutanate, amețeli și greață.
Benzoatul de sodiu (E211) a fost găsit în 54,10% din vopseluri. Acesta este un aditiv de conservare, de natură organică și are rol antiseptic. Acidul benzoic poate produce probleme la nivelul sistemului respirator și duce chiar la șoc anafilactic. În SUA, acesta este interzis.
65,57% din vopseluri conțin acid lactic (E270), care este un aditiv alimentar din categoria conservanților naturali, care, deși pentru adulți nu are efecte adverse, acesta este interzis bebelușilor și copiilor, deoarece aceștia nu au enzimele necesare metabolizării acestei forme de lactați.
Cum pot fi vopsite ouăle în mod natural?
Există variante de colorare a ouălor, în mod natural, pentru fiecare nuanță. De exemplu, pentru ouăle roșii – roz, pot fi folosite sucul de sfeclă și cojile de ceapă roșie.
Citește și: Programul magazinelor de 1 mai și de Paște. Cum vor funcționa supermarketurile și mallurile
Pentru culoarea verde, se poate folosi spanacul. Pentru galben, gospodinele pot folosi șofran, iar pentru culoarea mov, afine. Ouăle mai pot fi colorate cu vin roșu, boia de ardei, ceai, cafea sau varză roșie.