Voiculescu acuză liberalii că au falsificat incidența înainte de alegeri UPDATE

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.03.2021 - 11:49
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Sursă imagine: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat fostul Guvern PNL că a falsificat datele privind incidența, prin scoaterea focarelor de COVID din calcul, dar și prin calcularea infectărilor la 12 zile, deși oficial cifrele erau raportate la 14.

SHARE

UPDATE: Surse oficiale au precizat, pentru Newsweek România, că Grupul de Comunicare Strategică doar primește datele despre valoarea zilnică a incidenței, rata de infectare fiind calculată de direcțiile de sănătate publică județene (DSP-uri), instituții care sunt în subordinea Ministerului Sănătății. 

---

Violeta Alexandru (PNL), fostă ministră a Muncii în Guvernul Orban și actuală deputată, a criticat pe Facebook declarațiile politice cum că cifrele privind pandemia ar fi altele, fiind o aluzie la declarațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu (USR-PLUS). 

„La ce tensiune e în București de câteva zile de când a crescut numărul cazurilor de Covid, contează mult câtă credibilitate are persoana care face declarații și, binențeles, ce declară. Oricum, în București se declară multe. Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experiența lor. Afirmații oficiale/politice gen – nu am încredere în cifre/cifrele sunt altele, s-ar putea să evolueze lucrurile așa sau invers (fără să se indice argumentele), eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot - nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraș atât de îngrijorat este un oraș căruia îi scade randamentul.
Spun asta pentru că răspund zilnic la telefon/mesaje, mai ales oamenilor fără funcții, oameni care nu au de ce să se ferească, ei îmi spun exact ceea ce simt. Sincer, este cel mai mare câștig al meu de când am decis să mă implic în viața politică”, a scris fosta ministră a Muncii, pe Facebook

În replică, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a răspuns Violetei Alexandru spunându-i că a susținut că cifrele sunt altele, pentru că, înainte de alegerile parlamentare, focare de COVID din centre au fost scoase din calcularea incidenței, dar și că din calculul incidenței ar fi fost  „pierdute” două zile. 

Citește și: Anomalie: Suceava nu mai are locuri la ATI, dar e în scenariul verde

„Draga Violeta, avem nevoie sa construim incredere si vom reusi doar daca spunem mereu adevarul. Felul “inovativ” in care a fost calculata incidenta inainte de alegeri mi-a ridicat cateva semne de intrebare: 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicaieri in Europa nu s-a mai procedat asa; 2) din calculul incidentei la 14 zile au fost “pierdute” vreo doua zile. Astea sunt “artificiile” de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere si mai mult decat atat. Pana sa vorbim despre cum comunicam, ceea ce comunicam ar trebui sa fie cat mai aproape de adevar. Conteaza, mai ales in situatii de genul asta. Altfel de furam singuri caciula mintindu-ne frumos. Banuiesc ca nu stiai despre “inovatiile” de mai sus. Asta poate iti lamureste de ce am spus zilele trecute ca “cifrele sunt altele”, a scris Vlad Voiculescu, la postarea Violetei Alexandru, șefa PNL București. 

În Capitală, incidența a ajuns marți la 6,22 la mia de locuitori, când, potrivit legii, ar fi trebuit instituită carantina. Cu toate acestea, premierul Florin Cîțu și prefectul Capitalei, Alin Stoica, au declarat că nu va fi instituită carantina, însă vor fi luate o serie de măsuri mai dure și vor fi intensificate controalele. Astăzi, autoritățile ar urma să anunțe măsurile luate în Capitală. 

Amintim că, în octombrie anul trecut, Grupul de Comunicare Strategică, în coordonarea premierului, a anunțat schimbarea modului de calcul al incidenței, scoțând din numărătoare focarele din centrele pentru persoanele cu dizabilități. 

La solicitarea Newsweek România, GCS a spus atunci că motivul pentru care a luat această decizie este că motivul pentru ca s-au scos din numărătoare focarele din centre este că rezidenții nu ies din centre. 

Citește și: Bătrânii și persoanele cu dizabilități din centre, victime sigure ale angajaților cu COVID

Noua metodă de numărare a fost luată după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat pentru 14 octombrie 2020 București o incidență de 3,1 la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile (prag la care autoritățile ar fi trebuit să ia măsuri mai dure), în vreme ce în statistica Grupului de Comunicare Strategică pentru aceeași zi în București a apărut procentul de 2,66 la mia de locuitori, explicația celor două instituții fiind atunci populația la care s-au raportat când au făcut calculul. 

Citește mai multe despre acest subiect aici: Bâlbâiala cu incidența cazurilor COVID. UPDATE - Explicațiile GSC - de ce se schimbă modul de calcul

 De ce a dispărut jumătate din raportul săptămânal al INSP pe COVID: explicația Institutului

 

Newsweek România va reveni cu puncte de vedere de la Grupul de Comunicare Strategică și ministrul Vlad Voiculescu, dacă le va primi. 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.