Harta vulnerabilității arăta gradul de afectare al fiecărui județ la pandemia de coronavirus, calculat în baza ratei de incidență, a numărului de focare, a ratei de transmitere, a gradului de ocupare a paturilor din secțiile Covid 19 și secțiile ATI.
Harta vulnerabilității de săptămâna trecută arăta că doar 13 județe nu erau sufocate de COVID.
Așa arăta harta vulnerabilității la COVID pe județe, săptămâna trecută, ultima în care a fost publicată. Sursa: INSP, raportul cu date despre pandemie până în 11 octombrie
Din raportul de săptămâna aceasta, lipsesc lista focarelor, situația paturilor destinate bolnavilor COVID, harta incidenței aparente, dar și situația pe județe – cazuri totale, cazuri noi într-o săptămână, decese, incidența cumulată.
Citește și: INSP: București - 15% din totalul infectărilor de COVID și 7,3% din decese. Fără date pe județe
Institutul Național de Sănătate Publică spune, într-un răspuns pentru Newsweek România, că motivul pentru care s-a subțiat raportul săptămânal e că, după adoptarea hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind starea de urgență și a hotărârii Guvernului, direcțiile de sănătate publică calculează zilnic incidența cumulată a cazurilor pentru 14 zile.
„In conformitate cu Hotărârea 49 a CNSU si cu HG 856 privind prelungirea stării de alertă „direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, calculează, zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile...", informație precizată și în buletinele informative ale GCS”, este răspunsul INSP la întrebarea Newsweek România privind dispariția din buletinul săptămânal a unor categorii de date.
Adăugăm că, în acest raport săptămânal al INSP, la începutul săptămânii trecute, Bucureștiul depășise rata de incidență de 3 infectări la mia de locuitori, în vreme ce Grupul de Comunicare Strategică (GSC) anunța o rată de infectare de 2,86 la mia de locuitori.
Citește mai multe despre acest subiect aici: Bâlbâiala cu incidența cazurilor COVID. UPDATE - Explicațiile GSC - de ce se schimbă modul de calcul
Ulterior, prin adoptarea Hotărârii 856, prin care s-a prelungit starea de alertă, Guvernul a stabilit că, la calcularea ratei de incidență vor fi scoase din numărătoare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și din spitale. Nici până în prezent nici Grupul de Comunicare Strategică, nici Ministerul Sănătății n-au precizat dacă personalul care lucrează în aceste centre va fi totuși numărat, în condițiile în care angajații nu stau doar în centre.
GSC a precizat, pentru Newsweek România, că motivul pentru care au fost scoase centrele din socotirea ratei de incidență este că „indicele respectiv are rolul de a reflecta raspandirea comunitară într-un județ sau localitate. Iar focarele de acest gen nu contribuie la răspândirea comunitară, tocmai pentru că respectivele persoane rămân în locațiile respective”.
Conform unei declarații de luni seară a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, în România erau deja 15 municipii, 22 de orașe și 255 de localități cu o rată de peste 3 infectări la mia de locuitori. Între municipii, se numără: București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, a spus Arafat, la Digi 24.
Când rata de infectare depășește 3 cazuri la mia de locuitori, calculată pentru ultimele 14 zile, comitelele județene pentru situații de urgență pot lua o serie de măsuri restrictive, precum: masca de protecție devine obligatorie în spațiile închise și deschise, se închid restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri de noroc, școlile funcționează în scenariul roșu (online).
Miercuri, s-au înregistrat aproape 5.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, numărul total de cazuri confirmate până în prezent în România ridicându-se la peste 191.000, în vreme ce numărul deceselor a depășit 6.000, de la izbucnirea pandemiei în țară.