Vlad Pascu, șoferul care ucis doi studenți, avea dosar penal la DIICOT pentru droguri de la 13 ani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.08.2023 - 16:58
Vlad Pascu a mai avut probleme cu legea Foto: Colaj Facebook

Apar informații șocante în dosarul accidentului de la 2 Mai unde doi studenți au murit spulberați de un șofer care conducea sub influența drogurilor. Autorul tragediei mai avea două dosare penale la DIICOT, întocmite în 2017 și 2022.

SHARE

DIICOT a informat că Vlad Pascu, șoferul care s-a urcat drogat la volan și a produs un accident grav în urma căruia au murit doi tineri, mai fusese în vizorul autorităților, în ultimii ani. Iar pe 19 august s-a mai ales cu un dosar penal.

În total, are 3 dosare pentru deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, primul fiind la vârsta de 13 ani.

Vlad Pascu, șoferul care ucis doi studenți, avea două dosare penale la DIICOT pentru droguri

”Ca răspuns la solicitările transmise de reprezentanți ai mass media, privind  cauzele penale aflate în evidențele D.I.I.C.O.T. în care a fost implicat  autorul accidentului rutier produs în localitatea 2 Mai, județul Constanța, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice  următoarele:

Pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța a fost înregistrată  la data de 19.08.2023 o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la fapta de deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2002.

Citește și: Familia lui Vlad Pascu, afaceri de milioane $. Vrea să plătească recuperarea părinților victimelor

Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor  pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice.

Citește și: Tatăl tânărului care a ucis doi studenți, legături cu Sile Cămătaru. „Pe soțul meu l-a îmbolnăvit”

Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Totodată, având în vedere interesul public, vă informăm că în evidențele D.I.I.C.O.T. au fost identificate două  dosare penale vizând aceeași persoană, cercetările având ca obiect infracțiuni de deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002.

În fapt, la data de 5 aprilie 2017, a fost depistat de lucrători din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București  pe o stradă din Capitală, având asupra sa o foiță de hârtie de culoare albă și  o punguță din material plastic transparent  conținând cantitatea totală de 0,39 grame canabis.

Citește și: Accident teribil, în 2 Mai. Un șofer drogat a intrat într-un grup de pietoni și a ucis două persoane

 Prin ordonanța din 30.10.2019 s-a adoptat în acest dosar o soluție de clasare cu privire la infracțiunea de deținere, fără drept , de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 cu motivarea că potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.

 În cel de al doilea dosar înregistrat  la DIICOT în anul 2022, s-au efectuat cercetări cu privire la fapta de  deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 reținându-se că la data de 3 februarie 2022 aceeași persoană (având vârsta de 18 ani) a fost depistată de organele de poliție în incinta unui complex comercial din municipiul București având asupra sa un pliculeț din material plastic transparent ce conținea cantitatea de 0,68 grame canabis”, a transmis DIICOT.

Citește și: Șoferul care a ucis doi tineri la 2 Mai conducea un Mercedes de colecție. Zoia Ceaușescu avea unul

De ce s-a renunțat la urmărirea penală în 2022

Procurorii de la DIICOT au mai explicat și de ce au renunțat la urmărirea penală în 2022.

”Prin ordonanța din 21.12.2022 s-a dispus renunțarea la urmărire penală, reținându-se că pentru infracțiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu se pedesește cu  închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu:

-conținutul faptei (deținerea pentru consum propriu de canabis);
- modul și mijloacele de săvârșirea a faptei (elementul material, deținerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei);
- natura drogului deținut (canabis, drog de risc);
- cantitatea redusă a drogului deținut;
- disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea redusă a faptei;
- circumstanțele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârșirii faptei, fără antecedente penale și având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei.

Soluția adoptată de procuror prin ordonanța menționată a fost confirmată de Tribunalul București la data de 10.01.2023”, a transmis sursa citată.

Citește și: Șoferul drogat care a produs teribilul accident de la 2 Mai, arestat. Poliția răspunde acuzațiilor

De asemenea, i s-a recomandat să meargă la centrul de evaluare și consiliere din cadrul Agenției Naționale Antidrog.

”Facem precizarea că, prin ordonanța din 21.12.2022 s-a dispus, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 143/2000, evaluarea făptuitorului de către specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în scopul includerii sale în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri”, au spus procurorii.

Însă nu a ajuns niciodată la ANA și nici nu este în evidența consumatorilor de droguri.

P”entru infracțiunea de trafic intern de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 s-a adoptat o soluție de clasare, întrucât cercetările efectuate în cauză nu au condus la identificarea persoanei de la care a fost procurat drogul de risc”, a mai transmis DIICOT.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te