Visul celor 400 de kilometri de autostradă. 100 de kilometri îi faci în 3 ore pe drumurile actuale

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 16.02.2024 - 18:34
Visul celor 400 de kilometri de autostradă. 100 de kilometri îi faci în 3 ore pe drumurile actuale Foto: captură Google Earth

Contractele pentru construirea a peste 400 de kilometri de autostradă au fost încheiate, a anunţat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

SHARE

Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a participat la evenimentul de încheiere a seriei de obiective de infrastructură rutieră finanțate prin PNRR, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Astfel, astăzi a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii vestice a A8, Mureș - Miercurea Mirajului, cu o lungime de 24, 4 kilometri. Valoarea contractului finanțat prin PNRR este de 2,46 miliarde de lei fără TVA. 

"Este important acest contract pentru că este ultimul contract finanțat prin PNRR al CNAIR. Cu această ocazie, noi am închis toate contractele și sunt semnate toate contractele finanțate prin PNRR și suntem în faza de execuție. Ministerul Transporturilor are cea mai mare alocare bugetară din PNRR.

Visul celor 400 de kilometri de autostradă. 100 de kilometri îi faci în 3 ore pe drumurile actuale.

Eu îi felicit pe cei de la CNAIR. Sunt 18 proiecte pe rutier finanțate prin PNRR: două secțiuni pe Transilvania, 13 de pe A7, celebrul tronson de pe A1 și capetele de pe A8. 

Valoarea proiectelor este de 27,7 miliarde de lei fără TVA, iar totalul de kilometri, 412 kilometri de autostradă. Marcăm un final de etapă. Partea importantă de acum vine.

Citește și: VIDEO România atinge borna de 1.000 km de autostradă cu un ciot care se termină în câmp

De asemenea, un alt eveniment important este faptul că astăzi lansăm spre licitație drumul expres Arad - Oradea, 120 de kilometri, trei loturi.

Sper ca în această primăvară să lansăm și drumul Timișoara - Oravița. Mă aștept să vin constructori importanți care să termine și acest drum expres într-un timp rezonabil", a declarat Sorin Grindeanu.

Se merge cu viteza melcului

Până când va fi gata autostrada, cei care vor să ajungă de la Iași la Piatra Neamț parcurg distanța de 110 kilometri în aproximativ trei ore. De ce?

Drumul European E 583, care face legătura între Iaşi şi Târgu Frumos este tot timpul blocat, iar șoferii sunt nevoiți să aștepte zeci de minute pentru a parcurge câțiva metri.

Citește și: 63 de ani de la montarea primului stâlp de electrificare CFR. În 34 de ani nu s-a mai investit nimic

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni va descongestiona traficul rutier din orașele Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Iași și din comunitățile învecinate. Traseul tronsonului de autostradă Târgu Neamț – Iași – Ungheni străbate strict teritoriul administrativ al județului Iași, conform infrapress.ro.

Punctul de început al traseului autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni este localizat la sud de comuna Boureni, respectiv pe partea estică a râului Moldova, iar punctul final al traseului se afla în apropierea graniței naturale cu Republica Moldova, reprezentată de râul Prut, mai exact la est de satul Podu Jijiei din comuna Golăiești și la nord vest de satul Zagarancea, reședință comunei cu același nume, din raionul Ungheni, din Republica Moldova.

Lungimea totală a traseului este de circa 93,27 km și se împarte în 4 tronsoane distincte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te