Vindeau droguri elevilor pe grupul „Iarbă dulce”. DIICOT a intrat „în chat” și le-a spart rețeaua

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.08.2023 - 20:15
Un tânăr fumează iarbă, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

DIICOT a trimis în judecată 16 inculpaţi, acuzaţi că au creat un grup pe o platformă de mesagerie sub numele "Iarba Dulce", cu peste 11.000 de membri din toată țara prin care erau vândute elevilor droguri.

SHARE

Dosarul a fost intitulat de către ancheatori “ENIGMA”, iar acuzațiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Vindeau droguri elevilor pe grupul „Iarbă dulce”. DIICOT a intrat „în chat” și le-a spart rețeaua

Dintre cei 16 traficanţi, şase sunt în arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru sub control judiciar, unul este în libertate, iar altul arestat în altă cauză. 

Dosarul cu nume de cod “ENIGMA”

În cadrul operaţiunii cu numele de cod "ENIGMA" a fost investigat un grup infracţional organizat constituit încă din luna iulie 2022 de către doi dintre inculpaţi, în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, la care au aderat succesiv, în timp scurt, şi ceilalţi inculpaţi, din dorinţa de a beneficia de o clientelă stabilă, de un cadru organizat de vânzare a drogurilor, toate sub protecţia anonimatului.

Grupul de chat online “Iarbă dulce”, vizat în acest dosar, avea la data de 10 aprilie 2023 aproximativ 11.000 membri care se identificau doar cu pseudonime - username-uri. Acest grup era folosit pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu.

Grupul “Iarbă dulce” atrăgea foarte mulți tineri, inclusiv minori
Grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuală neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului. Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul Bucureşti, ci şi din alte oraşe, cum ar fi Cluj-Napoca, Craiova, Braşov, Constanţa, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti, Ploieşti, conform sursei citate.

Inculpații acționau în diferite moduri pentru a atrage câți mai mulți tineri interesați de consumul de droguri. Aceștia organizau inslusiv tombole pentru cumpărătorii constanţi, cu premii în droguri.

Foarte mulți tineri, inclusiv minori, s-au alăturat acestui grup deoarece, fiind în mediul online, era uşor accesibil şi le oferea posibilitatea să intre în legătură, în condiţii de anonimitate şi falsă siguranţă, cu dealeri de droguri pe care nu i-ar fi putut cunoaşte sau contacta în viaţa reală cu atâta uşurinţă.

Clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piaţă al dealerului şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii. Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi se împărţeau zonele de distribuţie. 

Administratorul platformei şi liderul grupului infracţional organizat modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 - 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor.

Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de droguri ridicate pe parcursul percheziţiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere şi cântare electronice, a sumelor de bani identificate ca provenind din comercializarea drogurilor, precum şi obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuieli judiciare avansate de stat în cuantum de 160.000 lei.

Citește și: Enigmele castelului din România unde împărăteasa Maria Tereza își ucidea iubiții. Sătenii aud urlete

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de bani prezente şi viitoare din conturile a şase dintre inculpaţi, solicitându-se instanţei aplicarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse. 

În cauză s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, având îin vedere indiciile temeinice în acest sens şi discrepanţa vădită între venituri, proprietăţi, stil de viaţă şi veniturile fiscalizate ale unora dintre persoanele cercetate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te