Viitorul UE, decis astăzi la Bruxelles. Liderii se reunesc la un Summit pentru funcțiile cheie

DE Alexandra Lupascu | 27.06.2024 - 08:00
Viitorul UE, decis astăzi la Bruxelles. Liderii se reunesc la un Summit pentru funcțiile cheie Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

La întâlnire, șefii de state și de guverne trebuie să decidă numele persoanelor care vor ocupa funcțiile de președinte al Comisiei Europene, al Consiliului European și înaltul reprezentant pentru politică externă.

SHARE

La negocierile care au avut loc marți, șase lideri au decis nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat în postul de preşedintă a Comisiei Europene.

Ca parte a înţelegerii, negociatorii au convenit de asemenea ca fostul premier social-democrat portughez António Costa să fie numit preşedinte al Consiliului European, iar şefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, să preia postul de Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Cei șase negociatori au fost premierul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk (din partea Partidului Popular European), premierul spaniol Pedro Sánchez și cancelarul german Olaf Scholz (din partea socialiștilor), precum și președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte (din partea grupului Renew).

Viitorul UE, decis astăzi la Bruxelles. Liderii se reunesc la un Summit pentru funcțiile cheie

Deși, inițial, numele președintelui Klaus Iohannis era vehiculat în discuțiile informale de la Bruxelles, acesta nu a mai apărut în dreptul niciunei funcții de la vârful Uniunii Europene.

De altfel, potrivit algoritmului politic, Partidul Popular European, din care face parte și Iohannis, o avea deja pe Ursula von der Leyen propunere pentru șefia Comisiei Europene. În acest calcul, șefia Consiliului European, funcție pe care și-ar fi dorit-o președintele României, a revenit socialiștilor.

Citește și: Politicieni britanici, cercetați că au pariat pe data alegerilor. Aveau informații din interior

Miercuri, prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordurile negociate pentru funcțiile de la vârful UE și a spus că este „suprarealist” că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri, cu o zi înaintea summitului european dedicat numirilor în funcţiile de top ale instituţiilor UE, să fie aprobate rapid de către liderii europeni aceste numiri care deja au fost negociate de principalele trei familii politice pro-europene, popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew).

Cetăţenii europeni „nu aşteaptă certuri pentru funcţii, ci o muncă rapidă", a mai spus Scholz despre summitul european de joi şi vineri, în timp ce nu au fost încă anunţate deciziile asupra împărţirii posturilor de comisari europeni.

Citeste si Mike Pence nu va susține campania prezidențială a lui Donald Trump

Klaus Iohannis a transmis, într-un comunicat de presă, că se va pronunţa „pentru o abordare constructivă şi pentru o tranziţie rapidă şi lină între cele două cicluri instituţionale, care să ţină seama de interesul comun al statelor membre, precum și de așteptările legitime ale cetățenilor europeni, care și-au demonstrat atașamentul proeuropean cu ocazia alegerilor din 6-9 iunie 2024”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te