VIDEO Restaurarea Cazinoului din Constanța merge greu. Trebuia să fie gata în 2022. Optimist, 2024

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.03.2023 - 11:11

Restaurarea Cazinoului din Constanța merge greu. Lucrările trebuiau să fie gata, conform proiectului, în toamna anului 2022, însă vor mai dura încă cel puțin doi ani, spun specialiștii. Acum, stadiul proiectului a ajuns la 70%.

SHARE

S-au înlocuit grinzile, s-a turnat beton, acoperișul a fost consolidat și reparat, iar fațada arată acum așa cum a fost ea inițial construită. Muncitorii au început să lucreze și în interior. Toate ornamentele sunt refăcute, fie din ipsos, fie din microbeton.

Restaurarea clădirii trebuia finalizată, însă, conform proiectului, în toamnă anul trecut, însă lucrările ar urma să fie gata în cel puțin doi ani, relatează dobrogea.tv.

"Ceea ce se face astăzi se încearcă să se aducă cât mai aproape de proiectul original. Aceste ferestre cu uși la mijloc care dau spre mare și care erau boltite și aveau aceste raze care poate nu arată rău, dar nu așa exista", a explicat Radu Cornescu, arhitect.

Citește și: VIDEO Cine e bărbatul „forțos” care i-a amenințat pe mascații SAS: Valentino, un interlop temut

Cazinoul din Constanța a fost finalizat în anul 1910. Șase ani mai târziu, clădire a fost spital de campanie iar în 1941 a devenit gazdă pentru trupele germane. Ultima reparaţie majoră a fost făcută între anii 1986 – 1988.

"În timpul reparației capitale din 1987-1988, Cazinoul a fost refăcut cumva fantezist. Adică, nu exista ideea aceea și legi speciale pentru monumente istorice și atunci el a fost transformat foarte mult. Sala asta era împărțită încă în două, nu? Avea niște separeuri, aveam niște stâlpi. Ei! Toate acestea erau niște butaforii", a precizat Radu Cornescu, arhitect.

În timp, bijuteria arhitecturală de la malul mării a început să-și piardă din valoare și să se deterioreze din ce în ce mai mult.

După ani de zile, s-a luat decizia ca emblema orașului să fie reabilitată și modernizată. Iar lucrările au început în forță și ar fi trebuit să fie gata în toamna anului 2022. Însă, din diferite motive sau cauze acestea nu au fost nici până astăzi finalizate.

În prezent, stadiul în care se află execuția Cazinoului este de aproximativ 70%.

Citește și: Un TIR-ist de 51 de ani a întors în mijlocul autostrăzii și a luat-o pe contrasens. A dat de poliție

"Este sala principală de acces unde se află scara de onoare. După cum puteți observa starea ei nu arată prea bine datorită vremurilor, a plouat, s-a deteriorat și încercăm să o aducem la aceeași formă cum a fost inițial", a spus Gabi Puchiu, şef de şantier la Cazino.

Restaurarea Cazinoului din Constanța merge greu. Principala problemă, schimbatul tuturor elementelor decorative

De trei ani de zile se lucrează continuu. Consilidarea este gata, însă cel mai greu este renovatul și schimbatul tuturor elementelor decorative.

La unele piese se lucrează din luna noiembrie. Ornamentele sunt scoase din pereți, curățate și reîntregite. Reconsolidarea lor ar merge mai repede, însă o parte dintre ele sunt foarte deteriorate și atunci timpul de muncă este mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te