Capitolul „Politici în domeniul sănătății” din programul de guvernare al PSD, cu care partidul aflat la putere a câștigat detașat alegerile parlarmentare în 11 decembrie 2016, prevede:
- Construcția a opt spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație și care vor elimina eforturile financiare și umane pentru deplasarea cetățenilor din țară către București, în speranța unui act medical de calitate. - 1 spital republican, în București, care va fi organizat ca centru de urgență-excelență și cercetare, pe toate specialitățile.
- Desemnarea locațiilor și contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele 9 spitale se vor face până la 1 iulie 2018. (…)
- Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii trei ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimata la 3,5 mld. €.”
Spitalele regionale, arma politică a lui Dragnea
Termenul de trei ani, adică 2020, dat de PSD pentru cele opt spitale regionale este departe de a fi respectat. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarant, duminică, la Digi 24, că „ai noștri consultanți, consultanții Băncii Europene de Investiții, spun 2024, eu spun că e un termen optimist”.
Pintea contrazice, astfel, nu doar programul de guvernare al PSD, pe care Liviu Dragnea asigura, imediat după alegerile din 2016, că e „singurul care-l știe din scoarță în scoarță”, ci chiar declarațiile ulterioare ale liderului celui mai important partid aflat la putere.
În 15 iunie 2017, în plin scandal cu propriul Guvern, care s-a lăsat cu moțiunea de cenzură a PSD împotriva Cabinetului Grindeanu, Liviu Dragnea îi reproșa premierului Sorin Grindeanu că nu este interest de problema construirii spitalelor regionale.
CITEȘTE ȘI: N-o să avem spitale regionale nici în 2024. Ce spune Sorina Pintea
„Un spital republican, un campus medical, practic, și cele opt spitale regionale. În program este prevăzut că ele trebuie să fie gata în 2020. Ca să poți să speri că sunt gata atunci, în prima parte a anului acesta, trebuia să fie identificate locațiile și făcute măcar studiile de prefezabolitate. Din păcate, ministrul Sănătății, cu toate că a încercat să prezinte mai multe variante de locații, pentru care era nevoie de o decizie a Guvernului, pentru aprobare, nu a reușit să găsească înțelegere sau măcar deschidere pentru a discuta despre acest lucru”, declara, în 15 iunie 2017, Liviu Dragnea.
Odată cu debarcarea lui Grindeanu, care nu a reușit să-i „satisfacă” ordinele ce țin de modificarea legislației penale, prin OUG-uri, Liviu Dragnea a uitat și de grija pentru spitalele regionale. La aproape trei ani de la așa-zisele reproșuri adresate Guvernului Grindeanu, cele opt spitale regionale nu există, termenul de așteptare fiind amânat, conform declarațiilor Sorinei Pintea, pentru 2020, an în care PSD s-ar putea să nu se mai afle la guvernare.
Citește și: Top 10 minciuni ale PSD din „Programul de guvernare”