N-o să avem spitale regionale nici în 2024. Ce spune Sorina Pintea despre construirea lor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.04.2019 - 09:10
Sursa: Inquam Photos

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la Digi 24, că anul 2024 indicat de consultanți pentru finalizarea spitalelor regionale este un termen „optimist”.

SHARE

„Ai noștri consultanți, consultanții Băncii Europene de Investiții, spun 2024, eu spun că e un termen optimist. Vorbim despre finanțare, despre posibilitatea fazării, tocmai pentru că avem niște proceduri foarte lungi - nu numai noi, și cei de la Comisia Europeană. Până la urmă, sunt niște termene de care trebuie să ținem cont. Este vorba de 400 de milioane de euro, noi avem 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană în acest moment. Încercăm, am aprobat în Guvern un memorandum în care cerem prelungirea, practic etapizarea construcției, lucru care, poate, e cel mai aproape de realitate. Asta avem în acest moment, nu am putut avea mai multă finanțare. Dacă putem obține bani mai mulți, de ce să n-o facem, pentru că n-o să începem construcția mai devreme de 2020 - 2021. De ce să nu profităm de a doua etapă de finanțare?”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24. 

Citește și: Promise de Ponta în 2012, de Dragnea în 2016, spitalele regionale se amână pentru 2020

Ministrul Sănătății a mai precizat că spitalele regionale de la Constanța și Craiova vor fi construite cu bani de la Ministerul Apărării, pentru că vor fi spitale NATO. Turcii vor să fie constructorii spitalului de la Constanța, dar în niște condiții puse de partea română pe care ministrul Pintea a spus că nu le poate devoala deocamdată, dar va fi vorba despre „un soi de parteneriat public-privat”. 

Pintea nu a putut oferi un termen până la care spitalul din Constanța ar putea fi finalizat, pe motiv că discuțiile sunt la început, dar nici pentru cel din Craiova, pentru că nu au fost făcute încă studiul de fezabilitate și analiza impactului de mediu. 

Pintea a mai spus că proiectul spitalului din Cluj este „aproape gata”, Iașiul este finalizat, iar pentru Iași va avea loc săptămâna viitoare o ședință interministerială pentru aprobarea indicatorilor și apoi va merge la Bruxelles. 

La sfarsitul lunii decembrie, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede realizarea spitalelor regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova în două etape, pentru a obtine o finantare europeana nerambursabila suplimentară.

Comisarul european Corina Crețu, migrată la partidul lui Victor Ponta, Pro-România, s-a arătat „îngrijorată” de situația în care se aflau spitalele regionale, ea atrăgându-i atenția premierului Viorica Dăncilă că proiectele celor trei spitale - Iași, Craiova și Cluj - fuseseră aprobate încă din iulie 2015. 

 Citește și: Top 10 minciuni ale PSD din „Programul de guvernare”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te