VIDEO Părintele Chifan, despre icoanele din casă: Trebuie să faci o închinăciune și să le atămâiezi

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.11.2022 - 15:01

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași oferă credincioșilor câteva sfaturi prețioase în ceea ce privește icoanele pe care le au în imobil, acestea reprezentând „biserica casei”.

SHARE

Părintelui Calistrat Chifan spune că „pentru fiecare icoană pe care o ai în casă trebuie să faci o închinăciune și zilnic să le atămâiezi”. 

„Trebuie să studiem fiecare etapă a vieții noastre. Cu ce am fost azi mai bun ca ieri și cu ce sunt mai bun azi decât ieri și cu ce pot fi mai bun azi pentru mâine?

N-ajunge că am pus icoana undeva într-o cameră și la Paști am să o șterg de praf și îi spăl perdeluța. Avem icoană, dar ce ne spune în canoanele bisericii?

Citește și: VIDEO Doi „smardoi” au transformat o sală de fitness în ring de box. S-au bătut pentru o fată

Pentru fiecare icoană pe care o ai în casă trebuie să faci o închinăciune și zilnic să le atămâiezi. Câți oameni atămâiază zilnic icoanele, pentru că aia e biserica casei?”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru bzi.ro.

Tămâierea reprezintă un mod de cinstire duhovnicească a icoanelor, a obiectelor de cult și chiar a Sfintelor Taine. Mireasma tămâiei este asociată cu mireasma lui Dumnezeu, simbolizând astfel energiile divine și harul dumnezeiesc. 

Părintele Calistrat a adăugat că, potrivit Noului Testament, am împrumutat rânduiala iudaică și am transformat-o în cea creștinească. Aceasta cuprinde ceasul unu, ceasul doi, ceasul șase, ceasul nouă, vecernia, utrenia, mezonoptica, care se împletesc cu psalmi și cântări în dumnezeiasca Liturghie.

„Ce spune psalmistul David? „De șapte ori în zi te-am lăudat pe Tine, Doamne”. Așa era în timpul Vechiului Testament. Și acum, în Noul Testament, facem același lucru.

Citește și: FOTO Mașinile electrice, greu de stins. Pentru o Tesla, pompierii au folosit 45.000 litri de apă

Noi, de fapt, nu am făcut altceva decât am împrumutat rânduiala iudaică și am transformat-o în cea creștinească. Ceasul unu, ceasul doi, ceasul șase, ceasul nouă, vecernia, utrenia, mezonoptica și facem ceasurile în biserică. Adică avem cele șapte laude ale bisericii. Împletiri de cântări cu psalmi. Și după aceea le încununăm cu dumnezeiasca Liturghie, care, în Vechiul Testament era jertfirea păsărelelor, animăluțelor, oițelor, căprițelor, mieilor, vițeilor și așa mai departe.

Și ce spune psalmistul David? „Ce voi răsplăti Domnului pentru toate cele ce mi-a dat mie? Paharul mântuirii voi lua și numele Domnului vom chema.” Deci cu ce încununăm noi, de fapt, toată rugăciunea? Cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, cu euharistia. Dar eu luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă sunt la biserică, ce mă fac? De unde iau euharistie? O iau din rugăciune.”, a adăugat părintele.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te