VIDEO Jandarmeria, dispusă să predea dosarele Securității pe Facebook. CNSAS nu a răspuns

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 21.05.2021 - 12:54
Jandarmeria, dispusă să predea dosarele Securității pe Facebook. CNSAS nu a răspuns

Pentru a face dificilă aflarea adevărului, în timpul Revoluției din 1989, arhiva Securității lui Ceaușescu a fost împărțită în mai multe locuri. Nici după 30 de ani, statul român nu a reușit să adune la un loc acele documente, pentru a fi cercetate.

SHARE

 

Istoricii Mădălin Hodor și Mihai Demetriade au declarat, în cadrul unui interviu acordat Newsweek LIVE, că după 30 de ani de la Revoluția din 1989, încă mai sunt bucăți din arhiva fostei Securități ascunse la diverse instituții, printre care Ministerul Apărării (MApN), Serviciul de Informații Externe sau Jandarmeria Română.

„Publicul din  România a fost victima unei operațiuni de dezinformare. Arhivele Securității au fost sparte, rispite în mai multe locuri despre care nu s-a știu.

Sunt la MapN, la Jandarmerie, la Ministerul de Interne”, au explicat cei doi.

Istoricii au amintit faptul că Jandarmeria a recunoscut chiar că deține bucăți ale arhivelor Securității, dar s-a apărat pentru nepredarea lor către Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prin faptul că ar fi fost în 2001 o comisie de la CNSAS, care s-ar fi uitat în această arhivă și ar fi constatat că nu sunt elemente de poliție politică.

„Întrebarea mea a fost: cum decide Jandarmeria dacă arhiva e de poliție politică sau nu? Legea spune că dosarele trebuie să fie la CNSAS.

Investigând, am descoperit că nu a existat nici un fel de comisie a CNSAS care să se ducă la Jandarmerie, să facă un asemenea protocol. Au fost doar niște colegi care au fost la Câmpina și s-au documentat în arhiva de acolo, pentru a scrie o carte despre trupele de securitate. Deci, nici vorbă de o chestiune oficială, instituțională”, a arătat Mădălin Hodor.

Citește și: VIDEO Istoricii Hodor și Demetriade: Armata deține ilegal arhive ale fostei Securități

O instituție fără dinți

Istoricul a expus ce a aflat pe Facebook și a avut surpriza să primească un mesaj de la purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

„M-am trezit pe Facebook, cu purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, care a spus că el nu știa că arhiva e așa importantă, dar dacă vrem, ei vor să o predea.

Întrebarea este – și trebuia lămurită – dacă CNSAS a cerut-o. Jandarmeria spune că ne poate da arhiva, dar le trebuie o cerere să o ia CNSAS”, a menționat Mădălin Hodor.

Citește și: VIDEO Cum a încercat Dan Andronic să-l protejeze pe Cristoiu: a șantajat SIE să oprească dezvăluirea

Mihai Demetriade spune însă că procesul de recuperare a arhivelor se desfășoară extrem de greoi, iar motivul este unul simplu: nu există voință.

„CNSAS nu a fost dorit de nimeni. A fost dorit de Ticu Dumitrescu și de partenerii americani. Dacă nu ar fi fost insistența SUA, CNSAS nu s-ar fi înființat.

Șase ani nu a avut dinți și gheară, nu s-a luat nici o decizie, era o instituție de decor, făcută în 2000. Au fost de acord și cei care doreau să intre în NATO și că păcălesc cu acest ghișeu.

CNSAS livra doar ce i se livra din arhive”, au explicat Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te