VIDEO Istoricii Hodor și Demetriade: Armata deține ilegal arhive ale fostei Securități

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 21.05.2021 - 12:55
Istoricii Hodor și Demetriade: Armata deține ilegal arhive ale fostei Securității FOTO: INQUAM PHOTOS/ Ovidiu Micsik

Armata a sechestrat în decembrie 1989 o parte din arhiva Securității lui Ceaușescu, sub titlul de „captură de război”, și nu a predat-o nici până azi. Printre dosarele dosite se află și cele ale unor înalți prelați, au declarat Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, la Newsweek LIVE.

SHARE

 

Istoricii Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu (fiul disidentului Gheorghe Ursu) au adresat în aprilie o cerere publică ministrului Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, să ia o decizie urgentă pentru restituirea tuturor documentelor aparținând fostei Securități și care nu au fost predate CNSAS.

Cei trei au reamintit că statul român a decis, prin legea de funcționare a C.N.S.A.S., că toate documentele fostei Securități trebuie să fie predate Consiliului.

Citește și: Trei cercetători ai CNSAS îi cer public ministrului Apărării predarea documentelor fostei Securități

Mihai Demetriade a declarat, într-un interviu acordat Newsweek LIVE, că Ministerul Apărării Naționale (MApN) le-a răspuns printr-un document pe care l-au intitulat „Precizările nr. 77”. Un  document care conține două informații grave în viziunea istoricului. 

„Acolo se vorbește despre faptul că «se demarează etape procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte», înseamnă că până acum nu a fost constituit între MapN și CNSAS nici o comisie mixtă.

Obligațiile impuse de hotărârea CSAT 60/2006 și de legea 187, fosta lege de funcționare a CNSAS, stipulau clar că trebuie să ai comisii mixte cu partenerii, pentru clarificarea acelor dosare a căror dezvăluire poate aduce atingere siguranței naționale.

Din 2006, anul din care MapN pretinde că a dat toate dosarele, de ce nu s-a format o comisie mixtă?

15 ani de tăcere, 15 ani de complicizare și de sechestare a arhivelor secrete, 15 ani de lipsă de explicații publice”, a declarat Mihai Demetriade.

Citește și: VIDEO Cum a încercat Dan Andronic să-l protejeze pe Cristoiu: a șantajat SIE să oprească dezvăluirea

Procesul verbal de predare-primire din 1989

Istoricul a menționat că în contextul evenimentelor din 1989, Armata a ocupat sediile Ministerului de Interne, Inspectoratele Județene și ale Direcțiilor Securității și a pus mâna pe arhive.

„MapN deține aceste arhive ilegal. Noi am numit asta captură de război. Le-a preluat și le-a depozitat în sălile proprii de arhivă. Cele mai multe la Pitești.

Știm asta cu precizie, pentru că în arhiva CNSAS am găsit un proces verbal de predare-primire făcut în 1989, între MapN și ofițerii din fosta Securitate care ocupau biroul generalului Bucurescu, fostul șef al Securității București.

Există și un opis a întregii arhive care a ajuns la MapN.

Toate sediile Direcțiilor Centrale ale Securității au fost ocupate de MapN. Ei au fost interesați de arhiva contra informațiilor militare, care îi viza. Dar au luat și altele”, a precizat istoricul în cadrul Newsweek LIVE.

Citește și: VIDEO Istoricii Hodor și Demetriade: Armata deține ilegal arhive ale fostei Securități

Arhivele preoților, sechestrate la MApN

Mihai Demetriade atrage atenția că în documentul intitulat „Precizări 77”, apare un al doilea aspect grav.

„Acolo, MapN invocă trei reglementări normative în aceste precizări: HG 731/2006 și două hotărâri CSAT.

Hotărârea 60 este o hotărâre generală. Hotărârea 130, pe care o invocă MAPN, se referă la «ierarhii și șefii cultelor religioase recunoscute de lege până la nivel de preot, inclusiv».

MAPN recunoaște, într-un act oficial, că deține sechestrate arhivele referitoare la ierarhi, care ar fi trebuit să ajungă mai de mult la CNSAS, pentru deconspirare”, a arătat Mihai Demetriade. 

Istoricul Mădălin Hodor a completat și a menționat că Ministerul Apărării Naționale nu are dreptul să aibă acea arhivă, nu este continuatorul legal al Securității.

„Ei folosesc sintagme de genul «captură de război», fie spune că le deține în custodie.

Dar nu ai dreptul de a negocia statutul acestor documente. Nu pot spune ei că sunt de siguranță națională sau că sunt secrete. Nu pot clasifica ceva nu le aparține”, a insistat și Mădălin Hodor, în cadrul Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te