joi 06 noiembrie
EUR 5.0845 USD 4.4165
Abonează-te
Newsweek România

Care este ce mai bună pâine - neagră, albă, cu semințe? Conține mai multe fibre decât pâinea preparată cu maia

Data publicării: 06.11.2025 • 18:45 Data actualizării: 06.11.2025 • 19:16
Cuplu care mănâncă câte o felei de pâine - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Cuplu care mănâncă câte o felei de pâine - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care mănâncă o felie de pâine - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care mănâncă o felie de pâine - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Pâinea pe care oamenii trebuie să o consume zilnic. Conține mai multe fibre decât pâinea preparată cu maia. Nutriționiștii o recomandă pentru că ajută la digestie mai rapidă și oferă energie pe tot parcursul zilei.

Pâinea recomandată pentru consum zilnic conține mai multe fibre decât pâinea cu maia. Nutriționiștii o recomandă deoarece sprijină digestia și oferă energie pe tot parcursul zilei.

Pâinea cu maia este adesea considerată cea mai sănătoasă opțiune, ceea ce poate fi adevărat în unele cazuri, dar există o altă pâine pe care ar trebui să o consumi zilnic.

Pâinea cu maia este adesea considerată forma evoluată de elită a pâinii, datorită procesului său lent de fermentare, care folosește un aluat mai bun în loc de drojdie. Pentru mulți, beneficiile pentru sănătate nu sunt singurul motiv pentru care o apreciază.

Pâinea pe care oamenii trebuie să o consume zilnic. Conține mai multe fibre decât pâinea preparată cu maia

Pâinea cu maia are adesea o aromă mai intensă și o textură crocantă, mai ales atunci când este prăjită cu unt. Însă, potrivit Fundației Britanice a Inimii (BHF), există o altă pâine pe care oamenii ar trebui să o consume zilnic. De asemenea, au demontat unele mituri despre efectele pâinii cu maia asupra sănătății intestinale.

Femeie care mănâncă o felie de pâine - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care mănâncă o felie de pâine - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Nutriționistul Victoria Taylor, consultant în cadrul Fundației Britanice a Inimii, a declarat că pâinea cu maia poate fi o alegere bună pentru unii oameni, însă pâinea integrală ar trebui consumată în mod obișnuit.

Citeşte şi: Cum arată cea mai veche bucată de pâine coaptă, cu drojdie? A fost făcută acum 5.000 de ani

Ea a explicat: „Procesul de fermentare al pâinii cu maia înseamnă că aceasta poate avea un indice glicemic mai scăzut decât pâinea obișnuită. Asta înseamnă că nivelul zahărului din sânge crește mai lent și, prin urmare, ar putea fi o opțiune mai bună pentru persoanele cu diabet.”

De ce să alegem pâinea integrală în locul celei cu maia

Maiaua este făcută în principal din făină albă, iar BHF recomandă în schimb cerealele integrale, datorită conținutului lor mai mare de fibre.

Victoria a spus: „Pâinea integrală are un conținut mai ridicat de fibre, un element esențial al unei diete sănătoase. Deși este în regulă să consumi pâine albă ocazional, pentru consum zilnic, opțiunea mai bună este pâinea integrală.”

Citește și: Alimentul din bucătărie care curăță instant colonul și te ajută să slăbești. Costă 3 lei punga

„De asemenea, fiți atenți la conținutul de sare al pâinii. Aceasta este una dintre principalele surse de sare din dietele noastre, iar pâinea preparată în brutării are adesea un conținut mai mare de sare decât cea cumpărată din supermarket. Astfel, deși poate părea mai sănătoasă, pâinea cu maia de la brutărie poate fi mai sărată decât pâinea obișnuită.”

Mai multe articole din secțiunea Actualitate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră