VIDEO Iohannis: „Situația de acum nu ne duce cu gândul la o carantină sau lockdown”

DE Elena Andrei | Actualizat: 28.10.2020 - 20:24

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, de la ora 18.00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

SHARE

Cele mai importante declarații:

„Am avut o întâlnire cu premierul și miniștrii pentru a analiza stadiul pregătirii planului de relansare și reziliență. În urma unor negocieri dificile am obținut 80 de miliarde de euro. Acest plan trebuie aprobat de CE până în luna aprilie anul viitor.Toate aceste proiecte vor avea consecințe benefice palpabile pentru români. Am discutat despre modalitățile concrete ca România să poată accesa integral aceste fonduri.Am stabilit 12 direcții extinse: sănătate, educație, digitalizare, protecția mediului, energie, mobilitate urbană, cercetare-inovare etc.”

„Când spun că am încredere că Guvernul va reuși să obțină banii puși la dispoziție de UE mă bazez pe fapte, nu pe opinii. În acest an au fost deblocate proiecte majore de transport: Sibiu-Pitești, autostrada Transilvania, centura București. O altă zonă importantă în care fondurile europene sunt fundamentale este sănătatea.”

 

„Aflăm că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile la noi au fost gestionate bine. Noi nu ne dorim acest lucru. Nu ne dorim un așa numit lockdown. Acum , situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau lockdown.

Pandemia nu se răspândește matematic, ci prin contact de la o persoană la alta. Știm că numărul de testări e diferit de la o zi la alta. Ce mă ingrijorează e numărul de internări, persoane la terapie intensivă și, regretabil, numărul de decese.”

În legătură cu liderul PSD Marcel Ciolacu, privind imaginile acestuia, la o masă, cu alte zece persoane la o pensiune, și acuzația că „Guvernul a folosit poliția în scop abuziv, politic”:

„Din fericire, în pandemie e PNL la guvernare și împreună cu mine căutăm măsurile adecvate pentru a preveni răspândirea acestei boli. Cum credeți că ar fi fost cu o guvernare PSD când conducerea PSD nu respectă cele mai elementare norme? Dacă am fi avut un guvern PSD în această pandemie ar fi fost foarte, foarte rău. PSD nu s-a reformat. Povestește lucruri frumoase. Pe ei îi interesează să-și vadă interesul lor.”

Referitor la măsurile din România, dacă se vor hotărî restricții ale circulației pe timp de noapte, cum s-au impus în alte țări:

„Măsurile care au fost luate au fost propuse de experți recunoscuți din domeniu. Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte. Nu cred că circulația pe timp de noapte răpândește pandemia, ci petrecerile care au fost interzise. Noi nu dorim să distrugem viața oamenilor, ci să domolim extinderea pandemiei.”

Despre persoanele care neagă existența noului coronavirus:

„Pe mine mă revoltă dacă persoane publice refuză să respecte aceste norme și fac întâlniri în interiorul restaurantelor. Așa ceva e revoltător.”

Despre legea privind tratamentul pentru victimele de la Colectiv:

„Vineri se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv și voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te