VIDEO Efectul crizei: s-au înmulțit infracțiunile de cămătărie, înșelăciune, fals și spălare de bani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.11.2022 - 10:56

Acțiunile poliției din ultima perioadă arată că s-au înmulțit infracțiunile de cămătărie, înșelăciune, fals și spălare de bani. Totul coincide cu criza economică ce a început să se resimtă la nivel european.

SHARE

În ultima perioadă, aproape în fiecare zi procurorii și polițiștii anunță descinderi la clanuri care se ocupă cu cămătăria, la grupuri infracționale care profită de criza economică pentru a înșela și escroca, dar și la persaone care falsifică, delapidează și spală bani.

Zeci de membri ai clanurilor Chira, Corduneanu și au fost arestați pentru cămătărie. 

Citește și: VIDEO Mormane de bani din cămătărie, găsite acasă la interlopul Adrian Beleaua Corduneanu

Cordunenii erau în cârdășie și cu un alt grup care se ocupa cu înșelăciuni cu terenuri cei vizați fiind oameni de afaceri importanți din zona imobiliară.

Citește și: Interlopii Sile Pietroi și Cristi Bulgaru i-au jecmănit pe manelistul Elis Armeanca și pe Gabi Torje

Florinel și Petronel Corduneanu au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în timp ce soția lui Florinel, Mihaela Diana a fost arestată la domiciliu. Alături de ai au mai fost arestați și alți membri ai familiei.

Citește și: Neamul Corduneanu, cu soții cu tot, băgat în cămătărie. Petronel și Florinel, legați, Beleaua, liber

"Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii Rusu Gheorghe, fost Corduneanu zis “Gelu”, Baban Ioana Loredana, Corduneanu Mihai, Corduneanu Bogdan, Stoian Marius, Vatamanu Lucian Gabriel, Călin Vasile, fost Corduneanu, Vieru Ana – Maria", se arată în decizia Tribunalului Iași. 

În același dosar a mai fost arestat și Constantin Alexandru Dolcan care mai era cercetat și pentru trafic de droguri.

Citește și: Un tânăr de 16 ani a slăbit de la 100 la 46 de kg cu un tratament naturist. Inima abia îi mai bătea

În schimb Adrian "Beleaua" Corduneanu și soția sa, Ramona, au fost plasați sub control judiciar, de către judecătorii Curții de Apel iași.

În alt dosar, Sile Pietroi și Cristi Bulgaru au fost săltați fiind acuzați că au acordat împumuturi cu camătă la peste 50 de persoane, printre care și celebrii Elis Armeanca și Laris, dar și fotbalistul Gabriel Torje.

O fată exploatată sexual a fost plătită cu bani falși

O întreagă grupare care falsifica bani, grupare care activa în judeţele Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Prahova, Timiș și Vâlcea, a fost destructurată de DIICOT după ce o fată exploatată sexual a fost plătită cu bani falși.

Văzându-se înşelată, femeia s-a dus la Poliţie şi a depus plângere împotriva clientului. Poliţiştii au intrat pe fir, l-au depistat pe cel care plătise cu bancnote false, iar acesta din urmă a dat în vileag toată afacerea, fiind unul dintre cei care cunoştea iţele falsificării de bani.

Grupul infracţional era condus de o tânără de 27 de ani, din judeţul Bihor, şi de soţul ei, în vârstă de 43 de ani. Aceştia produceau bancnote falsificate pe care le trimiteau către complici din alte judeţe, iar aceştia din urmă le vindeau ulterior pe site-urile de vânzări drept „recuzită”. Preţul de vânzare era de o cincime faţă de valoarea reală bancnotelor.

Adică o bancnotă de 100 de euro era vândută cu un preţ de 20 de euro. Cei care le cumpărau ar fi ştiut tot timpul că achiziţionează bancnote false pe care le introduceau, ulterior, pe piaţă.

Primar reținut pentru delapidare

PPrimarul din comuna Nicolae Bălcescu, județul Călărași, a fost reținut într-un dosar de delapidare în formă continuată.  

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul este de ordinul milioanelor de euro, iar bani erau scoși ilegal chiar din contul firmei pe care o administra edilul.

în urma celor 14 percheziții efectuate ieri, 2 noiembrie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, lei și valută în valoare de aproximativ 50.000 de euro și documente contabile. În cauză, un bărbat, de 50 de ani, administrator în fapt al societății comerciale prejudiciate, a fost reținut.

 

 

Înșelăciune cu criptomonede prin metoda RIP Deal

O femeie din Cluj-Napoca era cât pe ce să piardă 400.000 de euro, după ce patru indivizi din București și Germania au încercat să o înșele prin metoda „RIP Deal”.

Bărbații au fost prinși în flagrant de polițiștii clujeni în timp ce încercau să o șantajeze pe femeie.

Sub pretextul că sunt investitori germani, au încercat să obțină de la aceasta 400.000 de euro în criptomonede. Pentru a-i câștiga încrederea, unul dintre indivizi i-ar fi prezentat femeii un act de indentitate, aparent emis de autoritățile din Belgia, și i-ar fi spus că are o situație financiară extrem de bună. Femeia l-a crezut pe bărbat și s-ar fi întâlnit în Austria pentru a discuta mai multe.

Între timp, polițiștii au intrat pe fir și i-au prins pe indivizi chiar înainte de realizarea tranzacției.

Metoda „Rip Deal” sau înscenarea luxului, constă în câștigarea încrederii victimei prin crearea unei imagini de stabilitate financiară, pentru a realiza o tranzacție cu o sumă înseamnată de bani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te