Coada s-a întins pe o distanţă de peste 1 kilometru în afara unui patinoar unde voluntarii au împărţit aproximativ 1.500 de pachete oamenilor care au început să se aşeze la coadă de la 5 dimineaţa, informează News.ro, citând Reuters.
”La sfârşitul lunii am buzunarele goale. Trebuie să plătim facturi, asigurări, totul”, a declarat Ingrid Berala, o rezidentă din Geneva originară din Nicaragua, care lucrează part-time.
”Este extraordinar pentru că este mâncarea pe o săptămână, o săptămână de uşurare...Nu ştiu pentru săptămâna viitoare”, a spus ea.
Într-o ţară cu aproape 8,6 milioane de locuitori, 660.000 de persoane din Elveţia erau sărace în 2018, potrivit organizaţiei de caritate Caritas, majoritatea fiind părinţi unici şi persoane cu un nivel scăzut de educaţie, care nu îşi pot găsi de lucru după pierderea locului de muncă.
Peste 1,1 milioane de persoane sunt în risc de sărăcie, ceea ce înseamnă că au sub 60% din venitul mediu, care în 2018 este de 6.538 de franci elveţieni pentru o slujbă cu program full-time.
Banca elveţiană UBS a calculat că Geneva este al doilea cel mai costisitor oraş din lume pentru o familie formată din trei persoane, fiind devansată numai de Zurich. În timp ce venitul mediu este ridicat în Elveţia, acest lucru nu îi ajută pe cei care au probleme să îşi asigure traiul zilnic.
Patrick Wieland, şeful misiunii Medicii Fără Frontiere, a spus că un sondaj efectuat săptămâna trecută a arătat că puţin peste jumătate dintre beneficiarii de alimente gratuite sunt neînregistraţi, în timp ce alţii au primit statul legal, sunt elveţieni sau solicită azil.
Puţin peste 3% dintre aceştia au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, de trei ori rata generală din Geneva, situaţia fiind atribuită condiţiilor precare, supraagolomerate în care locuiesc.
Unul dintre imigranţii ilegali, care a declarat că se numeşte Fernando, a spus că şi-a pierdut slujba de la restaurant din cauza epidemiei.